NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Mørket senker seg i New York

Sist oppdatert:
Amerikanerne våkner til et nytt fall i aksjemarkedet.

Dårlig nytt fra arbeidsmarkedet trekker de amerikanske børsene ned rett etter start.

NA24 - din næringslivsavis

Investorene har siden morgentimene onsdag vært forberedt på at dagen ville bli dårlig. Kontraktshandelen har pekt mot en elendig start, og fasiten bekrefter utviklingen.

Den brede indeksen S&P 500 faller 2,11 prosent til 830,90 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen faller 1,94 prosent til 1.421,65 poeng. Den velkjente Dow Jones-indeksen faller 1,72 prosent til 8.274,37 poeng.

I Europa har børsene også vært svake hele dagen.

Arbeidsmarkedet i USA har lenge utviklet seg elendig. Onsdag kom en ny smell. Det private næringslivet i USA kan vise til et større fall i sysselsettingen enn økonomene hadde fryktet. ADP-rapporten for november viser at 250.000 navn forsvant fra lønningslistene den siste måneden. Ifølge Bloomberg News hadde økonomene ventet at ADP-rapporten ville vise en negativ jobbvekst på 205.000.

Fredag er det duket for den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Denne vil vise om ledigheten vokser videre og om sysselsettingen faller videre. ADP-rapporten er utarbeidet av et privat konsulentbyrå, men har vist store avvik i forhold til de offisielle tallene.

Produktiviten utenom jordbruket utviklet seg bedre enn tidligere antatt i tredje kvartal. Det viser en revidering fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Produktiviteten økte med 1,3 prosent i en årlig veksttakt, en oppjustering fra 1,1 prosent mot tidligere antagelser.

Ifølge Bloomberg forventet økonomene en revidering i produktiviteten til 0,9 prosent. Arbeidskostnadene presses ned. Revideringen viser at veksten i enhetskostnadene per arbeidsinnsats havnet i tredje kvartal på 2,8 prosent, mot tidligere anslag på 3,6 prosent.

Oljeservicekjempen Schlumberger har sendt ut et resultatvarsel. Det globale økonomien tilbakeslaget har allerede begynt å få innvirkning på store olje- og gassprosjekter. Fallet i oljeprisen gjør at oljeselskapene signaliserer utsettelser av enkelte nye prosjekter, og den anstrengte situasjonen i kredittmarkedet gjør finansiering vanskeligere.

Det medfører at overskuddet for 2008 vil bli lavere enn hva markedet forventer.

Les mer: Resultatvarsel fra Schlumberger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere