NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Mørkt for industrien

Hver fjerde industribedrift planlegger å si opp folk, viser ferske tall.

Innkjøpssjefenes forventningsindeks - eller PMI som den kalles - viser at industribedriftene og de ansatte der går mot en tøff vinter og et hardt 2009.

NA24 - din næringslivsavis

Sesongkorrigert PMI falt til 40,7 i november fra 42,6 (revidert fra 42,5) i oktober. Dette er på linje med forventningene i forkant, og viser at nedturen i norsk industri fortsetter med uforminsket kraft.

Nedbemanner kraftig
For de ansatte er det spesielt tall fra sysselsettingsindeksen som er skremmende. Denne indeksen falt til 42,6 i november fra 45,6 i oktober (revidert fra 47,3).

De ikke-sesongjusterte tallene viser at kun 7 % av bedriftene nå venter økt sysselsetting, mens nesten hver fjerde bedrift forventer nedbemanninger, viser rapporten.

-Dette støtter opp om tolkningen av at lagertallene indikerer en løpende tilpasning av produksjonsnivået, skriver Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank i rapporten.

Brede fall
Alle delindeksene falt nokså mye i november. Ordreindeksen falt til 31,9 i november, noe som tilsier ytterligere fall produksjonsindeksene fremover.

Det største fallet finner vi i indeksen for lager av innkjøpte varer, som falt fra 46,6 i oktober til 37,1 i november. Dette gav dermed det største negative bidraget til totalindeksen til tross for at den kun har en vekting i indeksen på 10 prosent.

- Dette tyder på at bedriftene nå endelig er i ferd med å tilpasse produksjonsnivået til den lavere etterspørselen vi har sett gjennom 2. halvår. Det kraftige fallet viser dessuten at denne tilpasningen nå skjer temmelig raskt, skriver Jullum i rapporten.

Innkjøpsprisene faller
I november falt dessuten indeksen for innkjøpsprisene (ikke en del av totalindeksen) til 46,4 fra 53,2 i oktober. Dette er første gang at prisindeksen (starter februar 2004) er under 50. Tilbakemeldingene tyder på at bildet er litt blandet, med fall i råvarepriser som stål, kobber og aluminium, og høyere priser på en del halvfabrikata på grunn av svakere valutakurs.

Som i oktober kan de internasjonale sammenligningene tyde på et noe mindre markert fall enn i andre europeiske land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere