Mugabes oppskrift på fiasko

Robert Mugabe gjør sitt beste for å jage vekk investorer. Resultatet er forutsigbart.

12.03.08 02:58

(NA24-KOMMENTAR): Robert Mugabes siste fremstøt for å samle støtte i forkant av valget i Zimbabwe 29. mars er en lov som innebærer at sorte må eie minst 51 prosent av alle bedrifter i landet.

Utspillet kommer i en situasjon hvor Mugabe blir utfordret av Simba Makoni, en utbryter fra presidentens parti. Uansett hva den politiske effekten blir, synes Mugabe fast bestemt på å sikre sitt ettermæle som arrangør av et av verdens mest mislykkede økonomiske eksperimenter.

Gjør alt galt
Fra før har han skapt generelt kaos ved hemningsløs bruk av seddelpressen. Inflasjonen er nå trolig rundt 100.000 prosent i året. Prisveksten begynner riktignok å bli vanskelig å måle, for klossete forsøk på priskontroll har gjort vareutvalget temmelig dårlig.

Etter at regimet har ødelagt landbrukssektoren ved å ekspropriere kommersielle storgårder eid av hvite og delt dem ut til lojale medspillere, er matmangelen blitt stadig verre i det som var et av Afrikas beste jordbruksland.

I realiteten lever landets innbyggere i stor grad av det som blir sendt hjem fra de rundt 3 millionene som bor utenlands.

Forutsigbar fiasko
Kontrasten er slående hvis man sammenligner med de av verdens land som siden andre verdenskrig har valgt vellykkede strategier for å komme seg ut av fattigdom. De fleste av disse er i Asia.

De er slett ikke noen ensartet gruppe, men de har alle forsøkt å tiltrekke seg kapital for å bygge opp et mer produktivt og effektivt næringsliv, med fokus på eksportindustri. For å tiltrekke seg kapital og utenlandsk kompetanse, har man i rimelig grad sikret eiendomsretten for investorene.

Zimbabwe har altså valgt stikk motsatt vei. Som den siste lovendringen viser, er det i praksis ingen sikkerhet for investorer i landet. I stedet for å tiltrekke seg kapital og kompetanse, jager man investorene vekk.

Resultatet er like forutsigbart som det er tragisk. I 1950 var BNP pr. innbygger i Zimbabwe omtrent som snittet for Asia. Etter flere år med økonomisk nedtur, har tallet for Zimbabwe nå falt tilbake omtrent til 1950-nivå. For Asia er det nær tidoblet i samme periode.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Fri oss fra USA
Ti år med oljefondet
Skattesystem som KISS
NRK kaster skygger
Clinton og Obama i handelskrangel

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.