NA24.no

Muggen Grunnlov

Vet du ikke hva gesandter og eragte betyr? Da sliter du med Norges Grunnlov.

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag holdt Carl I. Hagen og språkprofessor Finn-Erik Vinje pressekonferanse for å presentere intet mindre enn en ny språkdrakt for Grunnloven.

Det nye forslaget endrer ikke meningsinnholdet, men gjør teksten noe mer forståelig. Bakgrunnet er at språket i dagens Grunnlov er svært gammelmodig.

Her kan du lese forslaget fra Vinje og Hagen. Og her kan du lese dagens lovtekst.

Skal ikke endres ofte
En rettsstat må ha et juridisk grunnlag som ikke endres fra dag til dag. Et slikt fundament, og et uavhengig rettsvesen til å verne om og tolke det, er et bolverk mot flertallstyranni.

I Norge utgjør Grunnloven fra 1814 dette fundamentet. Loven var forut for sin tid og er faktisk den neste eldste fungerende grunnloven i verden. Den eldste er den amerikanske fra 1787.

Man tuller ikke med Grunnloven. Likevel er det all grunn til å applaudere forslaget fra Vinje og Hagen.

Ikke første gang
Det er slett ikke slik at Grunnloven ikke er blitt endret før. For eksempel inneholdt den opprinnelig et forbud mot at jøder kunne få adgang til Norge, og det er stadig blitt gjort endringer og tilføyelser.

I 1903 ble det gjennomført en språklig oppdatering, og det er egentlig dette man nå ønsker å gjøre igjen, vel hundre år senere.

En språklig oppdatering kan skape ny interesse for loven. Faktisk kan det være slik at den voldsomme respekten for Grunnlovens form, som gjør at man har skrevet nye paragrafer i språkdrakten fra 1903, har dempet respekten for innholdet.

Det er ikke så lett å diskutere en tekst hvor det brukes ord som gesandter, husinkvisitioner, boslod, eragte, fallere og fideidikomisser (det siste er faktisk beholdt også i det nye forslaget).

Kan skape debatt
En språklig oppdatering kan bidra til fornyet debatt både om den loven vi faktisk har nå og om mulige endringer.

Hvor mange er det for eksempel som vet at retten til fri næringsutøvelse er grunnlovsfestet? «Nye og bestandige Indskrænkninger i Næringsfriheden bør ikke tilstedes Nogen for Fremtiden,» som det heter.

Det er også betimelig å diskutere om det i dag er riktig å ha en grunnlovfestet statsreligion: «Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion.»

I 2014 er det to hundre år siden Norge fikk Grunnloven. Dette jubileet vil være en glimrende anledning til fornyelse.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Selger gråstein til gullpris
Wall Street møtte veggen
Skyter på shortselgerne
Kjøp aksjer nå!
Ikke nok livbøyer til alle

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere