Mulig gjeldsbombe for statlig institutt

Lav olljepris kan skape trøbbel for GIEK - som på vegne av den norske stat garanterer for en utlånsportefølje til utenlandske selskap på over 110 milliarder kroner. På bildet: Administrerende direktør i GIEK Wenche Nistad.

Lav olljepris kan skape trøbbel for GIEK - som på vegne av den norske stat garanterer for en utlånsportefølje til utenlandske selskap på over 110 milliarder kroner. På bildet: Administrerende direktør i GIEK Wenche Nistad. Foto: Morten Holm (NTB Scanpix)

Med en langvarig oljepris på under 70 dollar pr. fat, ligger det an til store tap for Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK).

Gjennom GIEK garanterer den norske stat for en utlånsportefølje på over 110 milliarder kroner, der i overkant av 70 milliarder kroner er relatert til oljebransjen. 70 milliarder kroner tilsvarer omtrent halvparten av DNBs totale utlånsportefølje til oljebransjen. Det skriver Finansavisen mandag.

I årsrapporten for 2013 står det at «ved en eventuelt langvarig oljepris under 70 dollar pr. fat kan større tap i porteføljen påregnes». I dag handles Brent-oljen til under 60 dollar pr. fat, og forward-kurven tilsier at oljeprisen skal holde seg under 70 dollar i hele 2015.

– Det spesielle med GIEK er at de er veldig eksponert mot én industri. Vi får håpe de har sterke motparter og differensiert portefølje, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i Swedbank til Finansavisen.

Nesten alle de 70 milliardene GIEK har garantert for er lånegivergarantier som innebærer at GIEK stiller garanti når en utenlandsk kjøper ber sin bankforbindelse, Eksportkreditt Norge eller et annet finansforetak om lån for å betale for norske eksportvarer eller tjenester.

Kommunikasjonssjef Allon Groth i GIEK understreker ovenfor Finansavisen at «en stor del av fartøyene i denne porteføljen er beskjeftiget på langsiktige kontrakter for anerkjente oljeselskaper, og har derfor beskyttelse mot svakere gjeldsbetjeningsevne».

– Samtidig er denne porteføljen en av de nyeste og mest moderne i verden innen olje og gass, noe som er en fordel i et mer presset marked, sier Groth til Finansavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.