NA24.no

Mulige feller i Bank-Norge

- Mange har fått en tankevekker med bankkrisen i Danmark.

Etter kollapsen i Roskilde Bank mener porteføljeforvalter Gunnar Torgersen i Holberg Fondene at mange investorer har fått noe å tenke på.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har ikke den samme kredittrisikoen i Norge som i Danmark, og generelt vil jeg si at helsetilstanden til de norske bankene er god, sier Torgersen til NA24.

Hemmelig svarteliste
Tidligere i dag ble det kjent at obligasjonsfondet Skagen Avkastning har en hemmelig svarteliste på fem norske banker hvor fondet ikke investerer.

Les mer: Norske banker svartelistes

Porteføljeforvalter i Skagen Avkastning, Ross Porter, mente her at banker som har vært spesielt aggressive med utlån i næringseiendom i tillegg til banker som opererer i Nord-Norge er blant dem som står på denne listen.

Trøbbel i næringseiendom
Også Holberg Fondene er skeptiske til næringseiendom.

- Det er innen sykliske bransjer man først vil merke nedturen. Spesielt vil nok dette gjelder for eiendom. Banker som har et høyt innslag lån til næringseiendom spesielt og næringslån generelt sett vil merke en ned tur mer enn dem som sitter med høy andel personkunder, sier Torgersen.

- I tillegg vil banker som har vokst kraftig på relativt kort tid være i faresonen.

Frykter høy gearing
Porteføljeforvalteren får støtte av norske bankanalytikere.

- Historien har vist at nordmenn klarer å betjene boliglån – selv i dårlige tider. Det er verre med aktører som driver med større eiendomsprosjekter og næringseiendom. Dette er mer kapitalkrevende og har en høyere gearing, noe som gjør at banker med utlån til slike aktører tar en høyere risiko, sier en bankanalytiker til NA24.

En annen analytiker sier at tapsavsetningene generelt vil vokse, og påpeker samtidig at norske banker får økte kostnader i tiden som kommer.

Dyrere funding
- Det er en ting som er veldig overførbart fra fallitten til Roskilde Bank, og det er at vi vil se et klarere skille mellom ansvarlig lånekapital og senior obligasjoner. Dette vil rent praktisk medføre ennå dyrere funding for bankene, sier analytikeren til NA24.

Gunnar Torgersen i Holberg Fondene mener også at den mest direkte konsekvensen av den danske krisen er at funding med ansvarlige lån vil bli dyrere.

- Jeg tror mange har fått seg en tankevekker når de ser på hva som har skjedd i Roskilde Bank, sier Torgersen.

NA24 - din næringslivsavis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere