NA24.no

Munch-bildene funnet

Sist oppdatert:
De to Munch-bildene ble torsdag ettermiddag funnet. Bildene skal ikke være alvorlig skadet.

MÅ DU BORT FRA PC-EN?Følg saken på mobil

- Velkommen alle sammen. Oslo politidistrikt kan bekrefte at begge maleriene «Skrik» og «Madonna» er i Oslo-politiets forvaring. I to år og ni dager har vi jaktet systematisk på bildene, og nå har vi funnet dem, sa Iver Stensrud i Oslo-politiet under en pressekonferanse som startet klokken 17.30.

Politiet vil ikke si hvor bildene ble funnet, eller hvordan politiet fant dem. Begge ble funnet torsdag ettermiddag.

Se også TV 2 Nyhetene kl 21.00.

- Skadene på bildene er langt fra så ille som vi kunne fryktet, fortsatte Stensrud.

Eksperter skal granske maleriene, men politiet føler seg sikre på at det er orginalene. Pressen vil ikke få lov til å ta bilder av maleriene, og publikum vil trolig ikke få se dem før de igjen henger på veggen i muséet.

- Det er en rekke spørsmål dere kommer til å stille, men vi vil ikke si noe om hvordan bildene ble funnet, sa Stensrud.

Det er ikke utlovet noen dusør i forbindelse med bildene og det er heller ingen nye som er siktet i saken.

Savnet i to år
Det er i dag to år og ni dager siden tyveriet fant sted. Et intensivt og fokusert politiarbeid har ført politiet frem til bildene.

- Vi har lagt stein på stein i denne saken. Hvor mange politimenn vi har brukt på saken er ikke interessant. Jeg kommer ikke til å kommentere om vi brukte 10, 20 eller 30. Vi har brukt de mannskapene vi har hatt bruk for, sa Stensrud.

Hemmelige forhandlinger
For kort tid siden ble det kjent at det pågår hemmelige forhandlinger mellom Nokas-dømte David Toskas advokat Øystein Storrvik og riksadvokat Tor-Aksel Busch om maleriene.

Mandag starter rettssaken mot Toska og de 12 andre tiltalte. Spørsmålet er nå om Toska har kommet fram til en avtale med påtalemyndigheten.

Jakten på bildene har den siste tiden vært intens, men etter et oppslag i Dagbladet, der det het at David Toska hadde bildene, stoppet jakten helt opp.

Jakten stoppet opp
Kilder i miljøet som har forsøkt å få tak i bildene sier til TV 2 at alle forsøk på å finne dem ble stoppet, og at det tyder på at det faktisk er David Toska som har sittet på dem.

Da TV 2 Nettavisen ringte Toskas advokat, Øystein Storrvik, fikk vi følgende svar:

- Jeg kommenterer ikke denne saken overhodet.

David Toska skal ha stilt en rekke krav for å gi sensitiv informasjon om de stjålne Munch-maleriene. Les mer om kravene her

Kilder som kjenner forhandlingene, sier til TV 2 Nettavisen at Toska skal ha bedt om langt mer enn det som hittil har vært kjent, nemlig at siktelser og tiltaler mot ham skal frafalle helt, at han skal slippe forvaring, og at han om få år skal overføres til mer åpen soning.

Toska-mistanke i to år
Helt siden Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» ble stjålet i august 2004 har politiet hatt mistanke mot Toska. Kilder som kjenner etteforskningen i saken, sier til TV 2 Nettavisen at politiet har vært helt sikre på at Toska har vært sentral i forbindelse med ranet.

Politiets spaning i forbindelse med Munch-ranet, viste også at det var tett kontakt mellom Toska og bildene. I mai i år ble tre menn dømt i Oslo tingrett for ranet. Petter Tharaldsen ble dømt til åtte års fengsel, Bjørn Hoen fikk syv års fengsel, og Petter Rosenvinge ble dømt til fire års fengsel.

Erstatning på 750 millioner
Tharaldsen og Hoen ble i tillegg dømt til å betale 750 millioner kroner i erstatning til Oslo kommune. Tre andre tiltalte ble frikjent.

Under rettssaken sa dømte Bjørn Hoen at han trodde at Toska hadde en rolle i ranet. Dette fikk statsadvokat Terje Nybøe til å si at han var sikker på at Toska hadde en rolle.

- Toska må ha en rolle. Han har nå blitt trukket inn så mange ganger i saken. I dag på nytt gjennom denne nære vennen som Bjørn Hoen sier har gitt ham oppdraget med å skaffe ransbilen, sa Nybøe.

- Veldig glad
Thomas Nataas er en av dem som ble frifunnet for Munch-tyveriet.

- Jeg er veldig glad for at bildene nå har kommet til rette, sier Nataas til TV 2 Nettavisen.

Nataas oppdaget Munch-bildene i bussen sin på Skrimstad gård på Kjeller etter ranet i august 2004, da han kom hjem fra billøp i Tyskland. Den 24. september ble bildene flyttet fra bilen av Stian Skjold. Siden de vært borte – inntil de dukket opp igjen torsdag ettermiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere