NA24.no

Munter mandag på børsen

Sist oppdatert:
Investorene på Oslo Børs fikk en oppløftende start på uken.

Oslo Børs fikk en frisk avslutning mandag. Sterk oljepris og oppløftende toner fra USA sendte hovedindeksen opp 1,59 prosent til 482,86 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

De foreløpige tallene fra starten på juleshoppingen i USA er oppløftende for markedet. Thanksgiving-helgen som kommer etter «Black Friday» markerer starten på julehandelen i USA og rapporter viser at amerikanerne fant veien frem til kassaapparatene. Det blir tolket som et godt tegn av markedet som har rettet søkelyset på forbrukernes pengebruk etter signaler om svakere økonomisk veksttakt i verden største økonomi.

Kaldt vær
Kaldere vær i USA og Europa sendte sammen med forventninger om et stor militærøvelse i Midtøsten oljeprisen nær 100 dollar fatet natt til mandag. Det er januarkontraktene til den amerikanske referanseoljen WTI som stiger mot nye høydene og var nær ved å slette rekorden fra forrige uke. På det høyeste var WTI-kontraktene mandag morgen på 99,12 dollar fatet.

Kulden fører til forventninger om økt etterspørsel. I inngangen til fyringssesongen vil markedet følge nøye med på værprognoser og tilbudssiden. Frykt for at det ikke er nok olje til å møte etterspørselen har bidratt til at oljeprisen har ligget på rekordnivåer. Samtidig meldes det om økt aktivitet i Midtøsten der store mengder drivstoff er bestilt. Det fører til spekulasjoner om en sjøbasert militærøvelse. Etter at børsen i Oslo stengte hadde kontraktene på nordsjøolje med levering i januar falt til 94,75 dollar fatet.

Selv om oljeprisen fikk et lite dykk mot slutten av dagen steg StatoilHydro 2,01 prosent til 177,20 kroner.

Rigget opp
SeaDrill steg hele 5,03 prosent til 120 kroner. Den amerikanske borekjempen Transocean tilbyr et salg av fusjonspartner GlobaleSantaFes nordsjørigger for å tilfredsstille britisk konkurransemyndigheter. Nordsjøflåten kan være interessant for flere av de norske riggselskapene med eksponering i Nordsjøen. SeaDrill er ett av disse riggselskapene.

Meglerhuset Handelsbanken Capital Markets trekker frem SeaDrill som sitt første valg på Oslo Børs.

- Vi tror syklus vil bli utvidet og presenterer SeaDrill som vårt første valg, skriver Meglerhuset som har kjøpsanbefaling og kursmål 150 kroner på SeaDrill.

Anbefales av Terra
Tandberg klatret 4,18 prosent til 118,50 kroner. Meglerhuset Terra Securities har innlemmet aksjen blant sine favoritter, mens det var Lehman Brothers og ABG Sundal Collier som var de ivrigste kjøperne. De to sto bak henholdsvis 49,45 prosent og 30,3 prosent av nettokjøpene i Tandberg.

Topp og bunn
TeleComputing ble dagens vinner med en oppgang på 20,33 prosent til 29 kroner, mens Domstein ble løftet 20,24 prosent til 4,99 kroner. Det var ikke stor omsetning i noen av de to aksjene.

Tandberg Data falt 13,74 prosent til 2,70 kroner og utgjorde sammen med Green Reefers dagens tapere. Usikkerhet knyttet til styret i IT-selskapet Tandberg Data og en trekkfacilitet skapte aksjefallet.

Kjøleskipsrederiet Green Reefers falt 7,76 prosent til 3,92 kroner etter at økte kostnader og svak dollar medførte et solid underskudd på 10,9 millioner dollar før skatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere