NA24.no

Murud: - Flere vil bli tatt

Sist oppdatert:
Frank Murud vil hjelpe kommunen med å ta flere hvitsnippforbrytere. Les det eksklusive intervjuet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

NA24 meldte onsdag at Oslo kommune setter i gang tiltak i kjølvannet av Murud-skandalen. Byrådsavdeling for finans og utvikling oppretter en kontrollgruppe som skal drive intern kontroll - for å ta opp kampen mot byråkratiets potensielle hvitsnippforbrytere.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere eiendomssjef i det kommunale eiendomsselskapet Undervisningsbygg Oslo KF, Frank Murud, ble i 2006 rikskjendis. 4. september denne høsten gikk han over natten fra å være «lottomillionær» til å bli trygdemottaker og varetektsfengslet.

Økokrim hadde da gjennomgått 13.000 transaksjoner foretatt av Murud de siste ti årene, og funnet at 89,6 millioner kroner på urettmessig vis hadde tatt veien til eiendomssjefens private bankkonto.

- Vil bistå kontrollgruppen
Selv om kommunen ikke har vært interessert i Muruds tjenester, avslører han overfor NA24 at han siden våren i fjor har hatt kontakt med et kjent revisjonsfirma her til lands.

- Jeg har hatt flere samtaler før og etter møtet med byråden i fjor vår, avslører han.

- Hva slags samtaler?

- De har hovedsakelig gått ut på å utveksle erfaringer hva angår gransking av slike saker. Det er mulig de vil ha nærmere kontakt, og vi skal snakke sammen igjen rundt april og mai. Samtidig har jeg, nærmest på stående fot, også et tilbud fra et nyetablert, lite firma, som tilbyr tjenester innen gransking. Dette er mer langsiktig. Jeg må første vite når jeg skal sone.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Videre karriere
Murud fortalte i et eksklusivt intervju med NA24 i fjor høst at han innser at en videre karriere innen eiendomsbransjen kan være forspilt.

- En b-kjendis i næringslivet sa jeg burde starte et selskap som driver med gransking av fakturaer mellom selskaper. Jeg har jo god erfaring med slikt, så det er kanskje ingen dum idé, sa Murud i intervjuet, og kalte dette sin plan B.

Det er denne erfaringen han etter tilståelsen i tingretten ønsker å stille til disposisjon, og er klar for å bistå den nyopprettede kontrollgruppen, som i første omgang er ment å telle en fagsjef og tre spesialrådgivere. Kontrollgruppen er midlertidig og skal fungere frem til 2010. Den kan imidlertid bli permanent.

Venter på dommen
Han venter om dagen spent på om anken hans vil føre frem i lagmannsretten. Murud anket ikke skyldspørsmålet, men straffeutmålingen, og lagmannsrettens dom vil falle førstkommende mandag. Murud har imidlertid tro på at saken hans kan gå helt til høyesterett.

Murud mener det ikke er feil å omtale ham som en angrende synder:

- Det er ikke annet å gjøre. Man må bare legge seg flat. Derfor tilbød jeg tidlig mine tjenester til kommunen. Jeg har hatt én samtale med byrådet etter at saken min ble brettet ut. Det var i et konfidensielt møte våren 2007, i april. Da møtte jeg representanter fra byrådet og et kjent revisjonsfirma jeg har hatt dialog med. Jeg tilbød meg da å stille opp. Jeg hadde konkrete leads, opplyser Murud, og innrømmer at han er fortvilet over at kommunen ikke har tatt kontakt med ham i ettertid.

- Det er utrolig rart at de kan avvise oss, når vi sier vi vet om mistenksomme forhold. Vi, og jeg kan ikke utdype nærmere hvem «vi» er, ba om å få utlevert dokumenter knyttet til flere forhold – egenhendig for å hjelpe. Vi fikk høre at dette, det hadde vi ikke noe med, fortviler korrupsjons- og utroskapssiktede Murud til NA24.

- Ikke behov for Murud
Overfor NA24 bekrefter byråden for finans og utvikling Muruds inntrykk av at kommunen ikke ønsker noe videre samarbeid med ham.

- Jeg tror vel ikke vi har noe behov for et samarbeid med ham fremover. Vårt samarbeid med Frank Murud er nok avsluttet, sier Oslo-byråden for finans og utvikling, Stian Berger Røsland (H) til NA24.

Korrupsjons- og utroskapssiktede Murud kan overfor NA24 avsløre at det ikke bare er kommunen selv som er redd for å ha kontakt med en mann ved navn Frank Murud.

- Jeg har, i tillegg til et kjent revisjonsfirma jeg faktisk samarbeider litt med, tatt kontakt kjent granskingsfirma i Oslo. Der fikk jeg høre at de rett og slett ikke turte å ta imot hjelp fra meg. De var redde for å miste kommunen som kunde, sier han.

Tror flere blir tatt
Han er skeptisk til kommunens planer om intern kontroll. Ikke i at det trengs, vel å merke, men at sammensetningen av gruppen ikke vil være fruktbar. Murud nekter å tro at en kontrollgruppe bestående kun av revisorer og økonomer, vil ha kompetanse til å grave opp hvitsnippforbrytere.

- Men du tror hullene fortsatt står åpne?

- Ja. Jeg er ikke imponert over kommunens arbeid. Der blir tross alt flaut å bli tatt med buksene nede etterpå. Men det vil de. Det er ikke snakk om de blir tatt med buksene ned, men når de blir det. Jeg er ganske sikker på at det er mer der oppe, uten at jeg nå har noen konkrete beviser for påstandene.

- I mitt tilfelle var det helt utrolig at de ikke oppdaget meg, Jeg var hundre prosent sikker på at jeg skulle ryke, når de begynte å rulle opp den andre saken i kommunen. De satte ned kommunerevisjon, men jeg lurer på hva disse revisorene egentlig sjekker. Når ingen klokker ringer når de ser jeg har attestert en faktura på 200.000, er det noe som er helt feil, mener han.

Hvitvaskingsalarm
Saken han sikter til skjedde under et halvt år før han selv ble tatt, og gjaldt en prosjektleder i samme foretak. Han ble avslørt for å ha gitt en håndverkskamerat oppdrag for 80 millioner kroner. Murud ble imidlertid ikke oppdaget for utroskapen i Undervisningsbygg, men ble først tatt etter at hvitvaskingsalarmen gikk hos Handelsbanken.

I slutten av 2005 utstedte nemlig Murud to gjeldsbrev til sin kone på til sammen 19,4 millioner kroner, for å skjule sin ulovlige formue. Da han førte det samme beløpet til sin egen konto januar i 2006, ble Økokrim koblet inn. Om Økokrim og Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt, som ble koblet inn etter at Økokrim mottok hvitvaskingsmeldingen, har han mer positivt å si, enn om sin tidligere arbeidsgiver.

- Økokrims dykking i systemet har vært atskillig mer fruktbar enn den interne granskingen. De stiller de rette spørsmålene, og dykker på de rette stedene. Men de klarer ikke dette alene. Intern kontroll er nødvendig, men man må ha en tverrfaglig gruppe. Det er vel og bra med spisskompetanse, men det er vel så viktig å ha med noen som kan markedet på «den andre siden», mener Murud, og tilføyer:

- Bilranere hentes inn for å utvikle bilalarmer, og svindlere burde hentes inn for å tette de smutthullene som finnes. For hvem kjenner dem vel bedre?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Positiv korrupsjonsjeger
Uten å kommentere hvorvidt aktører som Murud burde delta i en kontrollgruppe som Oslo kommune nå oppretter, mener tidligere Økokrim-sjef Erling Grimstad at tiltaket vil gjøre godt for kommunen.

- Slik jeg har oppfattet dette, blir denne enheten et slags serviceorgan som både kan informere andre enheter i kommunen og ta tak i saker. Dette er et naturlig grep for Oslo kommune, og jeg tror de kommer godt ut av det, kommenterer korrupsjonsjegeren overfor NA24.

Han er, som Murud selv, inne på at utfordringen blir å kikke etter de rette tingene.

- Mange av disse sakene er gjennomført på en enkel måte, men så skjult at det likevel er vanskelig å avdekke forholdene. Man må se etter de riktige tingene, og derfor er det lurt å samle folk med erfaring, mener han.

Og som Murud sier:

- Er det noen som har erfaring, så er det meg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere