NA24.no

Nå avdekkes bankenes trusselbilde

Morten Baltzersen er sjef for Finanstilsynet.
Morten Baltzersen er sjef for Finanstilsynet. (Scanpix.)
Sist oppdatert:
Se Finanstilsynet legge frem viktig rapport.

inanstilsynet legger hvert år frem en gjennomgang som de kaller Finansielt utsyn. 

Onsdag er det duket for årets versjon, der temaene blant annet er utviklingen i bankene og pensjonsinnretningene (livsforsikringsselskapene og pensjonskassene).

Stresstest

I tillegg blir det blant annet fokusert på bankenes stresstester. Dette er ulike teoretiske vurderinger om blant annet hvor solide bankene vil være dersom det blir mer finansiell uro og/eller at det går mye dårligere med økonomien.

Rune Bjerke er godt i gang med å styrke soliditeten til DnB.

Finanstilsynet fremhever at det er høyt aktivitetsnivå i norsk økonomi, noe som har bidratt til gode resultater for norske banker. Utlånstapene er fortsatt lave, men bankene må være forberedt på at tapene kan øke de neste årene.

«Det er fortsatt stor usikkerhet knyttet til utviklingen i internasjonal økonomi, som fortsatt er preget av finansielle ubalanser. Gjelden i husholdningene vokser mer enn inntektene, og husholdningene er sårbare ved inntektsnedgang og høyere rente», skriver tilsynet i en melding.

1. juli 2016

I 2013 ble bankenes soliditet styrket.

«Men norske banker må øke egenkapitalen ytterligere for å møte økonomisk usikkerhet og kommende regulatoriske krav», heter det videre i meldingen.

Innen 1. juli 2016 skal de norske bankene klare å oppfylle de nye kapital-  og bufferkravene fra EU.

- Med fortsatt god inntjening, moderat utlånsvekst og nøkterne utbytter, vil kravene i hovedsak kunne oppfylles med tilbakeholdte overskudd, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

LES HELE FINANSTILSYNETS MELDING HER:

Rapporten gir en framstilling av situasjonen i finansinstitusjonene sett i lys av utviklingen i økonomi og markeder. Det gis vurderinger av utviklingstrekk som kan skape stabilitetsproblemer i det norske finansielle systemet.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere