Gå til sidens hovedinnhold

Nå begynner bonusfesten

Denne uken får de fleste bankfolk vite bonusen sin. Det ligger an til store kontroverser.

På slutten av hvert år får bankfolket vite hvor mye hvor mye de har fått i bonus. «Tallet». Resultatet av ett års beinhard jobbing.

NA24 - din næringslivsavis

Denne uken sparkes bonussesongen i gang for alvor, og det eneste som er sikkert er at den kommer til å skape ramaskrik i befolkningen. Årets bonusutbetalinger ligger an til å være blant de største festene finansbransjen noensinne har sett. På tross av at myndigheter i en rekke land har bedt bankene begrense seg, ser det ut til at årets bonusutbetalinger vil komme inn på samme nivåer som de var i festperioden i forkant av finanskrisen.

Millioner i bonus
Den største og mest prestisjetunge av bankene som tidligere gikk under navnet investeringsbanker, Goldman Sachs, ventes ifølge the New York Times å betale hver ansatt en gjennomsnittlig bonus på enorme 595.000 dollar, eller 3,37 millioner kroner. Også i andre banker ligger det an til fest; hos JPMorgan Chase ventes det en gjennomsnittlig utbetaling på 463.000 dollar, eller 2,62 millioner kroner.

Bonusene er på ingen måte jevnt fordelt, og toppledelsen i bankene kan vente seg en utbetaling på et åttesifret dollarbeløp. Mange er særlig spent på hva Goldman Sachs toppsjef, Lloyd Blankfein, tjener. I 2007 slo han alle rekorder med en bonusutbetaling på vanvittige 68 millioner dollar, eller rundt 385 millioner kroner, mens han i 2008 ikke fikk bonus.

Goldman har riktignok kommet svært helskinnet gjennom krisen, faktisk var fjoråret et av de aller beste i bankens 141 år lange historie. Samtidig har de like fullt mottatt penger gjennom det såkalte Troubled Asset Relief Program, eller TARP, som amerikanske myndigheter satte opp for å støtte opp om illikvide investeringer, som for eksempel subprimelån.

Skylder på Goldman
Goldman Sachs har også blitt beskyldt for å stå bak fallitten til blant annet forsikringskjempen American International Group. Den tidligere AIG-sjefen, Hank Greenberg, gikk langt i å indikere at Goldman Sachs sine finansielle produkter har skylden for kollapsen, i et intervju med the Wall Street Journal denne uken. Greenberg sa at Goldmans nye standarder for credit default swaps, derivater på kredittrisiko for lån, og deres salg av finansielle derivater knyttet til subprimelån ga AIG nådestøtet.

Bankene er imidlertid klar over at bonusutbetalingene har blitt langt mer kontroversielle etter at finanskrisen brøt ut. Dette er hovedsakelig imøtekommet ved å gjøre store deler eller all utbetalingen i form av aksjer, hvilket fordrer mer langsiktighet, og samtidig er en noe mindre gjennomsiktig form for utbetaling. Goldman Sachs har for eksempel valgt å betale ut kun aksjer til topplederteamet på 30, og disse skal ikke kunne selges på fem år. Totalbeløpene viser imidlertid ingen tegn på moderasjon.

Les mer: Goldman dropper bonuser

- Har ikke lært
- Det er ingenting som jeg har sett som gir meg den minste følelse av at disse menneskene har lært noe som helst av krisen, sier John S. Reed, en av grunnleggerne av finanskjempen Citigroup, i kommentar til bonusutbetalingene overfor the New York Times.

Reed mener bankene ikke vil få igjen folkets tillit før de minsker bonusene for godt, noe som ikke virker særlig sannsynlig.

- De skjønner det bare ikke. De lever i sin egen verden, sukker Reed.

Hos Citigroup er tallenes tale allerede mer eller mindre klar. Banken har slitt mye i 2009, og toppsjefen Vikram S. Pandit tar ikke ut bonus, hvilket innebærer at han kun sitter igjen med lønnen på én skarve dollar. Den høyeste bonusen fikk lederen for investeringsbankdelen av Citi, John Havens, på 9 millioner dollar (ca. 51 millioner kroner).

- Betaler for resultater
Bankene forsvarer bonusutbetalingene med at de er nødvendige for å beholde de beste talentene.

- Vi betaler for resultater, og det var noen områder av selskapet som hadde kjempegode resultater, og de vil bli kompensert for det, kommenterer Bob Stickler, talsmann for Bank of America, til NY Times.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget