NA24.no

Nå blir bensinen dyrere

Aksjonsgruppen for lavere bensinpriser kan fort få mer å gjøre.

Bensinopprørerne på Facebook får sikkert flere medlemmer. Nå stiger nemlig bensinprisene igjen.

NA24 - din næringslivsavis

Flere steder rundt om i landet er bensinprisene nå over 13 kroner igjen.

De veiledende prisene på blyfri 95 bensin fra Esso og Statoil er på henholdsvis 12,99 kroner og 12,98 kroner. I den veiledende prisen er ikke lokale transportpåslag inkludert.

Dieselen ligger på 13,02 kroner, mens blyfri bensin er oppe i 13,29 kroner, viser den veiledende prislisten til Statoil.

Gal vei
Problemet for bilistene er at råoljen har gått helt feil vei de siste dagene. Etter de rekordhøye nivåene i sommermånedene, da oljeprisen lå på nesten 150 dollar per fat, kom det store fall for oljeprisen. I forkanten av den amerikanske hjelpepakken i forrige uke var oljeprisen plutselig langt nede på 90-tallet.

Nå er det imidlertid full opptur for oljeprisen igjen. Onsdag ettermiddag var prisen på nordsjøolje på 105 dollar fatet.

Det er imidlertid ikke bare oppturen for oljeprisen som på ny drar opp bensinprisene. Det er også etterpresset på raffinerte produkter som bidrar, deriblant bensin. Innkjøpsprisen er i hovedsak bestemt av råoljepris, dollarkurs og tilbud og etterspørsel etter bensin.

Hoveddelen av bensinprisen til forbrukeren er imidlertid avgifter. Anslagsvis er avgiftene til den norske staten på 60 til 70 prosent.

Øker avgiftene når prisen faller
Det er imidlertid lite trolig at bilistene vil tjene særlig på lavere oljepriser. Professor Ola Grytten ved Institutt for samfunnsøkonomi på Norges Handelshøyskole hevder nemlig at politikerne bevisst legger press på bensinprisene, gjennom økte bensinavgifter, i tider der oljeprisen svekker seg.

- Når oljeprisene stiger i markedene gjør politikerne stort sett ingenting med det. Argumentet er at markedene må greie seg selv og at det er positivt for miljøet med høye bensinpriser. Når prisene derimot synker er det en helt klar tendens til å øke avgiftene med begrunnelse om miljø og balanse i budsjettene, har Grytten tidligere sagt til NA24.

Les mer her: Hun kan halvere bensinprisen

Dermed er det mye som tyder på at bilistene må belage seg på bensinpriser rundt 13 kroner også fremover.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere