NA24.no

Nå blir det strengere for meglerne

(Scanpix)
Sist oppdatert:
I dag innføres nye og strengere krav for alle eiendomsmeglere.

Fra og med 1. juli i år må alle eiendomsmeglere være autorisert.

Det innebærer at de må ha i alt fem års godkjent utdanning og praksis innenfor jus, økonomi, etikk og andre temaer. Deretter må de holde seg jevnlig oppdatert gjennom videreutdanning.

Assistentkrav
Samtidig innføres nye krav til meglerassistenter. I tillegg skal det heretter fremgå av oppdragsavtalen og salgsoppgaven hvem som er ansvarlig megler for oppdraget.

De som var ansatt i meglerbransjen før 2006, har fått tilbud om å ta en overgangseksamen for å bli godkjent etter de nye kompetansekravene.

Formålet med regelendringene vil gi både boligkjøpere og boligselgere større trygghet

Uoversiktlig
– Dette er viktig for folk som skal kjøpe bolig og dermed gjøre sitt livs største og viktigste investering, sier Aps boligpolitiske talsmann Håkon Haugli.

Han påpeker at både kjøper og selger oftest er privatpersoner, uten spesiell kunnskap om markedet eller lovverket.

Haugli mener det er grunn til å tro at mange opplever salgsprosessen som uoversiktlig.

De aller fleste boligselgere gjennomfører likevel salget med hjelp av en eiendomsmegler.

Trygghet
– Det nye regleverket vil styrke tryggheten for forbrukerne og samtidig bidra til å styrke tilliten til eiendomsmeglerne, sier Haugli, som mener at den seriøse delen av bransjen vil tjene på at det heretter vil bli stilt krav til hvem som kan kalle seg eiendomsmegler og hvilken kompetanse vedkommende skal ha.

Eiendomsmeglere er også underlagt særlige krav som skal sikre uavhengighet som mellommann. Disse kravene omfatter blant annet forbud mot egenhandel og forbud mot å drive annen næringsvirksomhet som er egnet til å svekke tilliten til meglerens integritet og uavhengighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere