*Nettavisen* Økonomi.

Nå blir det vanskeligere å reise til USA

Frihetsgudinnen i New York, som er et svært ettertraktet reisemål for nordmenn. Foto: Crestock

USA strammer grepet for norske turister.

01.12.15 15:42

Det hvite hus annonserte denne uken at det blir endringer i det såkalte visa-waiver programmet. Blant andre norske turister nyter godt av dette ved at søkeprosessen om innreise til USA er langt enklere enn hvis du må søke visum.

Det er foreløpig uklart hvilke konkrete konsekvenser dette vil få for Norge, men målet for USA er å gjøre det vanskeligere for potensielle terrorister å ta seg inn i landet med hjelp av visa-waiver programmet.

Den amerikanske kongressen sier også at de vil se på flere måter som de kan stramme inn programmet på. Målet er først og fremst å luke ut personer som har vært i konfliktsoner.

Terrorfrykt

Det er angrepene mot Paris 13. november som gjør at USA nå ønsker en sterkere kontroll med de som kommer inn i landet.

- Vi ser en større trussel fra utenlandske krigere som kommer inn i Europa, sier sikkerhetsrådgiver Benjamin J. Rhodes ved Det hvite hus til The New York Times.

En undersøkelse i 2012 viste at to prosent av de reisende kom inn i USA uten at deres identitet var endelig verifisert.

Flere vestlige land

Visa Waiver programmet gjelder en rekke vestlige land, og gjør det mulig for blant annet nordmenn å søke om turistvisum på nett.

Amerikanske myndigheter tror at strengere restriksjoner vil skremme noen fra å reise til USA, men de mener likevel at denne negative effekten veier mindre enn faren for at terrorister skal komme inn i landet gjennom for eksempel Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag