Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Nå blir det verre å få lån

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kan bidra til nytt rentekutt.

Torsdag morgen har Norges Bank kommet med sin undersøkelse over bankenes utlån i fjerde kvartal. Den avslører at bankene nå har begynt å snøre igjen pengesekken.

- Bankene strammet inn sin kredittpraksis overfor husholdninger i fjerde kvartal 2011, står det i rapporten.

Nye boligkrav
- Noen banker rapporterte at finansieringssituasjonen og kapitaldekning har bidratt noe til innstrammingen. Det er små endringer i de faktorene som påvirker kredittpraksis til tross for en større endring i kredittpraksisen. Dette kan tyde på at undersøkelsen ikke fanger opp alle faktorene som påvirker bankenes kredittpraksis overfor husholdninger.

Undersøkelsen viser også at bankene nå vil gjøre det enda vanskeligere å få nye lån. Medvirkende til dette er de nye reglene om at boliglånskunder må stille opp med 15 prosent egenkapital.

- Fremover venter bankene ytterligere innstramming i sin kredittpraksis overfor husholdninger. En av bankene venter at Finanstilsynets nye retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis vil bidra til strammere kredittpraksis overfor husholdninger fremover.

Dette kan bidra til at renten vil bli kuttet.

- Vi mener at potensielt økte lånekostnader for norske husholdninger og selskaper vil inngå i faktorene som fører til at Norges Bank kutter styringsrenten til 1,5 prosent i mars og så til 1,25 prosent i juni, melder seniorøkonom Kari Due-Andresen hos Handelsbanken Capital Markets.

Forskjellige låneønsker
I tillegg viser rapporten at selskapenes tørst etter nye lånepenger faller, men at folk flest forstatt ønsker å låne mer penger.

- Låneetterspørselen fra foretak falt noe i 4. kvartal 2011. Låneetterspørselen fra husholdninger økte samtidig noe. Fremover venter bankene om lag uendret låneetterspørsel fra husholdninger og redusert låneetterspørsel fra foretak. Bankene strammet inn kredittpraksisen overfor husholdninger og foretak i 4. kvartal 2011.

I tillegg ser sentralbanken for seg at bankene vil gjøre det vanskeligere for nordmenn å få lån i tiden som kommer.

- Bankene venter noe innstramming i kredittpraksis overfor husholdninger og uendret kredittpraksis overfor foretak i 1. kvartal 2012. Utlånsmarginen økte både for lån til husholdninger og foretak i 4. kvartal 2011. Fremover venter bankene at utlånsmarginen for lån til både husholdninger og foretak skal fortsette å øke noe, står det i rapporten.

Her kan du lese hele rapporten

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 22. desember 2011 – 9. januar 2012. Deltakerne i undersøkelsen ble bedt om å vurdere utviklingen i kredittpraksis og etterspørselen etter lån i 4. kvartal 2011 sammenlignet med 3. kvartal 2011, samt forventet utvikling i 1. kvartal 2012 sammenlignet med 4. kvartal 2011.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!