NA24.no

Nå blir digitalradio mye bedre

Foto: Pinell (Pinell)
Sist oppdatert:
Fire nye radiostasjoner tar skrittet inn i DAB-radioen din.

Digitalradio i Norge har hatt en relativt trang fødsel i Norge. Til tross for at de første DAB-sendingene i Norge startet i 1994, har en ikke klart å konkurrere skikkelig med FM-nettet.

Utover at DAB ikke har hatt like god dekning som FM-nettet, og at det har vært få og dyrere mobile DAB-sendere på markedet, så har en av de største utfordringene til digitalradio i Norge vært at utvalget av kanaler ikke har vært spesielt godt. Utover en lang rekke NRK-kanaler, har det bare vært P4 som du har hatt tilgang til i DAB-nettet.

Fire nye kanaler
Men nå melder Digitalradio Norge, organisasjonen som står bak utbyggingen av digitalradio i Norge, at DAB-nettet i løpet av juli vil få et kraftig løft på innholdssiden. Da vil Radio Norge, P5, NRJ og Radio1 sendes digitalt.

- Det vil skje en gang i løpet av juli-måned. Mer nøyaktig kan jeg ikke være, ikke fordi jeg ikke vil, men fordi det er et par detaljer som må komme på plass før vi setter i gang, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge, til Nettavisen.

Alle kanalene vil være tilgjengelig alle steder der det er DAB-dekning. For de av kanalene som har flere lokale stasjoner, blir det sannsynligvis Oslo-varianten som distribueres i hele nettet.

Nå er det fullt
Med disse fire kanalen vil kapasiteten i DAB-nettet fylles ut helt.

- Tre av kanalene vil sendes i 160 kbps, mens én av kapasitetshensyn vil sende i 128 kbps, forteller Torvmark.

Hvilken av de fire kanalene som trekker det korteste strået i denne sammenheng kan ikke Torvmark svare på.

Lokalradio blir neste skritt
Organisasjonen håper at denne utvidelsen av DAB-nettet skal få fortgang i arbeidet med å slukke FM-nettet, på samme måte som de analoge bakkesendingene for TV har blitt slukket. For å få til dette må det også legges til rette for distribusjon av lokalt innhold i nettet. Siden frekvensene som allerede er utbygget nå er fulle (såkalte multiplexer), kreves det at det byggs flere sendere for at dette skal bli mulig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere