*Nettavisen* Økonomi.

Nå blir du nabo med «Det hvite hus»

Foto: JEWEL SAMAD (AFP)

Men det koster deg nesten syv milliarder.

12.02.13 22:47

Oljefondet gjør sin første eiendomsinvestering i USA. Gjennom et partnerskap med TIAA-CREF kjøpt 49,9 prosent av fem kontorbygg i USA. Kjøpet er fondets første investering i verdens største eiendomsmarked.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Eiendommene er verdsatt til 1,2 milliarder dollar, tilsvarende om lag 6,6 milliarder kroner, for eiendommene i New York City, Washington D.C. og Boston. Prisen fondet har betalt er halvparten av dette, altså 600 millioner dollar.

Selgeren er TIAA-CREF, som vil fortsette å eie 50,1 prosent av hver bygning og stå for driften av eiendommene på vegne av partnerskapet. Transaksjonen ble gjennomført 8. februar, ifølge en medling fra NBIM.

- Dette er fondets første eiendomsinvestering utenfor Europa og er i tråd med vår strategi om å bygge en global eiendomsportefølje av høy kvalitet, sier Karsten Kallevig, direktør for eiendomsinvesteringer i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, i en melding.

- Vi er fornøyde med å ha inngått et samarbeid med en partner med TIAA-CREFs ekspertise, og ser frem til å jobbe sammen, fortsetter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Google Maps)

New York

To av bygningene ligger i New York City, to i Washington D.C. og én i Boston. De fem eiendommene har totalt 172.450 kvadratmeter med utleieareal. Partnerskapet vil søke å investere i ytterligere kontorbygninger, hovedsakelig i de samme tre byene.

- Som verdens største eiendomsmarked vil USA være en viktig del av fondets langsiktige eiendomsportefølje, sier Kallevig.

Om eiendommene:

Eiendommene i Washington D.C. står for 37 prosent av de fem eiendommenes totale brutto utleieareal, og er lokalisert på 1101 Pennsylvania Avenue og 1300 I Street.

Eiendommen i Boston utgjør 33 prosent av brutto utleieareal, og er lokalisert på 33 Arch Street.

Eiendommene i New York City står for 30 prosent av brutto utleieareal, og er lokalisert på 470 Park Avenue South og 475 Fifth Avenue.

- I startfasen vil vi se etter investeringer i de største byene på østkysten, sier Kallevig.

Verdens største investorer

Det er to av verdens største investorer som slår hodene sammen.

Oljefondet hadde en samlet verdi på 3.723 milliarder kroner ved utgangen av september 2012, mens TIAA-CREF hadde 502 milliarder dollar under forvaltning ved utgangen av 2012.

Fondets første eiendomsinvesteringer ble gjennomført i 2011 gjennom kjøp av kontor- og butikklokaler i London og Paris. Fondet er fordelt med 60 prosent i aksjer, 35-40 prosent i rentepapirer og inntil fem prosent i eiendom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.