NA24.no

Foto: Per Ervland

Nå blir du satt i bås

Sist oppdatert:
Ny lov om verdipapirhandel setter deg i bås for ditt eget beste.

Den 1. november innføres det nye regelverket for verdipapirmarkedene. I henhold til den nye loven skal alle investorer bli satt i bås.

NA24 - din næringslivsavis

Loven skal i utgangspunktet bidra til økt investorbeskyttelse, gjøre det enklere å bedrive verdipapirhandel over grensene, samt å sikre at du som kunde har tilstrekkelig kunnskap om de verdipapirene du investerer i.

Klassifisering
Alle kunder skal i henhold til det nye regelverket klassifiseres i grupper. Denne grupperingen vil skje basert på de verdipapirhandlene man har gjort tidligere.

Målet med dette er å sikre at investorene skal ha tilstrekkelig kunnskap om og kjennskap til risikoen knyttet til de verdipapirene de investerer i.

Gruppene det skal deles inn i er ikke-profesjonelle kunder, profesjonelle kunder og kvalifiserte motparter.

De proffe
For å bli klassifisert som en profesjonell kunde må enten være en kvalifisert motpart, drive en stor virksomhet med balanse på minst 20 millioner euro, en omsetning på 40 millioner euro eller har en egenkapital på 2 millioner euro.

Også andre institusjonelle investorer som har som hovedvirksomhet å investere i finansielle instrumenter blir også klassifisert som en profesjonell kunde.

For å bli en kvalifisert motpart må man enten drive et verdipapirforetak, en kredittinstitusjon, forsikringsselskap, verdipapirforetak, forvaltningsselskap eller andre finansinstitusjoner.

Private

Ikke-profesjonelle kunder er privatpersoner med mindre enn ti transaksjoner per kvartal og med en portefølje som ikke overstiger 500.000 euro.

For mer informasjon ta kontakt med din meglerforbindelse eller Kredittilsynet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere