*Nettavisen* Økonomi.

Nå blir ferien og netthandel mye billigere

Styrkingen av den norske kronen er gode nyheter for de som skal på ferie - eller handle fra utlandet.

Styrkingen av den norske kronen er gode nyheter for de som skal på ferie - eller handle fra utlandet. Foto: (Flickr/creative commons)

Krona styrker seg kraftig.

25.02.14 15:04

I løpet av et par uker har den norske kronen styrket seg markant.

4. februar ble en dollar handlet for 6,30 kroner, mens den tirsdag formiddag omsettes for 6,01 kroner. Det er en nedgang på 3,3 prosent i løpet av tre uker.

Og dollaren er ikke noe unntak. Den svenske krona har gått ned fra 96,56 til 92,60 - mens euroen har gått fra 8,52 til 8,27 kroner.

- Vi har hatt en veldig sterk utviklingen i kronen de siste par ukene, og spesielt i går, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Euro-prisen har stupt de siste par ukene.


Ingen stor hovedårsak

Styrkingen av den norske krona, kommer etter en lengre periode der kronen har svekket seg kraftig. Årsaken til styrkingen er derimot ikke helt rett frem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Camilla Viland.


- Skal man se på faktorer, så ser vi at de siste to ukene så har utenlandske banker begynt å kjøpe kroner igjen. Årsakene kan være mange. Vi fikk inflasjonstall som var høyere enn ventet, noe som har hevet renteforvetningene, oljeprisen har gått oppover, rentene opp mot Sverige er stekere, noe som hever den norske kronen. Vi ser også at likviditeten i markedet er større enn tidligere, sier Viland.

Det har også vært rykter og forventninger som har betydd noe de siste dagene.

- Bevegelsene i går var nok i stor grad preget av forventinger rundt salg av Algeta til Tyskland, sier Viland.

Kronen har vært undervurdert

Et annet ikke uvesentlig moment er at markedet korrigerer seg selv for å ha overreagert.

- I høst visste man at kronen skulle svekke seg litt, men man har gått for langt og må korrigere tilbake. Svekkelsen har vært overdrevet, sier Viland, og mener at kronen har potensial til å styrke seg videre gjennom året.

- For dollar tror vi at nivået vil være på like i overkant av 6 kroner som i dag, mens mot euro vil den nok styrke seg ytterligere. Men 8,1 kroner mot euro er vesentlig svakere enn vi hadde for et år siden, noe som viser at veksten i norsk økonomi er svak. Krona skal nok være svakere enn den har vært i et historisk perspektiv, vi skal ikke til nivået vi hadde på denne tiden i fjor, sier hun, og viser til at den for et år siden kostet rundt 5,70 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Svenske kroner har falt kraftig, og skal trolig enda lenger ned.


For de som er glad i å handle mat på den andre siden av grensen, er det derimot enda bedre nyheter i vente.

- Vi så i en periode at investorer foretrakk svenske kroner, men det er i ferd med å snu. Svenskene så en deflasjon, og en spekulerer i om riksbanken må kutte renten igjen. Det bidrar til at den norske kronen blir mer attraktiv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.