*Nettavisen* Økonomi.

Nå blir harryhandelen dyrere

BLIR DYRERE: Utvalget du ser på dette bildet må du snart betale mer for å kunne ta med deg hjem. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

Foreslår avgiftshopp på alkohol og tobakk.

21.02.14 12:33

Finansminister Anders Borg tok torsdag svenskene på sengen med å si at landet nå skal kutte i pengebruken. Borg vil spare syv milliarder i 2015 og vel ni milliarder i årene etter.

For å nå målet skal utgiftene kuttes og skattene heves. Blant annet skal biler, alkohol og sigaretter skattlegges hardere. Dyrere tobakk og alkohol skal gi statskassen 2,2 milliarder per år.

Det betyr dyrere harryhandel for nordmenn.

Vil øke prisen på snus

Ifølge forslaget skal avgiftene på øl og vin heves med fem prosent. En flaske øl på 0,5 liter som i dag koster 16 svenske kroner øker med nesten 30 øre.

Avgiftene på sigaretter øker med cirka tre prosent, hvilket øker prisen på en pakke med sigaretter med én krone. Avgiften på snus er forslått økt med 20 prosent, som utgjør en økning på to kroner.

- Jeg er litt overrasket over at de legger på så mye på snusen, men fortsatt er prisedifferansen mellom Sverige og Norge så stor at dette ikke vil påvirke norske handlevaner. Det samme gjelder for øl og vin, sier butikksjef Ole Jörgen Lind hos Maximat Nordby til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

HEVER AVGIFTENE: Den svenske finansministeren Anders Borg.  Foto: Bertil EnevÅg Ericson / Tt (NTB scanpix)

Maximat Nordby er Sveriges største matbutikk, med en omsetning på 870 millioner svenske kroner i 2013.

-Det er klart vi er ydmyke for alle avgiftsøkninger, men vi har ingen umiddelbar frykt, fortsetter han.

Kan innhentes av norsk lønnsoppgjør

Lind understreker at lønns- og avgiftsnivået i Norge er også av stor betydning for utviklingen for harryhandelen.

- Lønnsoppgjøret i Norge kan denne våren bli høyere enn sammenlignet med Sverige. Det vil igjen føre til dyrere matvarer i Norge, sier han.

Kunder fra Norge brukte i 2012 over 13 milliarder kroner på dagligvarer og 7 milliarder kroner på forbruksvarer i Sverige, viser tall fra Svenske HUI Research.


Butikksjefen hos Maximat Nordby er ikke overrasket.

- Vi har et annet vareutvalg enn det man finner i butikkene i Norge. Det merker vi at kunden setter pris på, sier han.

Sparer seg til fant

En rekke kommentatorer og banker har reagert negativt på kuttene. Essensen i kritikken er at svenskene med dette vil spare seg til fant.

Det største kuttet som skal gjøres er å senke det skattefrie avdragsbeløpet til pensjonssparing fra 1.000 svenske kroner til 200 kroner i måneden i 2015, og at det kuttes helt i 2016.

Budsjettunderskuddet har økt de siste to årene, og i år anslås underskuddet å bli 1,9 prosent, mot 1,5 prosent i 2013. Det er denne tendensen som nå skal snus, og frem mot 2018 er målet å få et budsjettoverskudd på 1,1 prosent av BNP. Det er det rom til, ifølge finansminister Anders Borg, fordi økonomien nå er på vei inn i en oppgangskonjunktur.

Har du nyhettips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.