*Nettavisen* Økonomi.

Nå blir lånet ditt dyrere

Foto: (Scanpix)

Denne mannen gir deg trolig en solid ekstra-regning onsdag. Sjekk hvorfor.

22.01.07 13:49

- Den feberhete norske økonomien bør kjøles ned. Og det bør ikke sentralbanksjef Svein Gjedrem vente med, mener flere sjeføkonomer.

Bør Gjedrem øke renten? Si din mening nederst i saken.

NA24 – din næringslivsavis

Tredje økning på rad
Flere og flere forhold tilsier at Norges Bank skal heve renten for tredje møte på rad neste onsdag. Men sjeføkonomene er slett ikke enige.

- Vi tror de hever. Det er ingen grunn til å vente, og når vi tar med i betraktingen at Norges Bank skal gjøre det som er fornuftig, så tror vi det kommer en heving nå, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tre faktorer
Han mener det er tre faktorer som nå taler for en heving i januar.

- Det er nå konjunkturene er på det sterkeste, og dersom vi skal gi et bidrag til å stabilisere uviklingen er det riktig å gjøre det nå. For det andre er det beleilig å gjøre det nå som kronen er svak. For det tredje kan det se ut som om prisstigningen er på vei oppover, sier Andreassen til NA24.

- Alle disse tre argumentene trekker i retning av en heving, og vi tror Norges Bank vil gjøre det. Men det er verdt å merke seg at sentralbanken ved forrige rentemøte i januar var noe usikre på om når neste renteheving skal komme, sier Andreassen til NA24.

- Mange nye indikasjoner
- Vi tror det er en sannsynlighet for at Norges Bank kjører opp renten 25 basispunkter, og det er i så fall tredje møte på rad, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er kommet inn mange nye indikasjoner som tilsier renteheving, mener sjeføkonomen.

- Underliggende sett mener vi at rentenivået er for lavt i økonomien. Vi har fått mange nye opplysninger siden forrige inflasjonsrapport og siden forrige rentemøte. Disse tilsier at Norges Bank kan heve renten nå, sier Andreassen til NA24.

Han mener alt taler for at renteskruen må strammes til raskt.

- Kredittveksten er høyere, boligprisene stiger videre og prisveksten har vært høyere enn det Norges Bank legger til grunn. Det er høyere aktivitet i økonomien. Samtidig har rentenivået i Europa steget, og kronekursen er lavere enn lagt til grunn. Alt dette taler for økt rente, sier Andreassen.

Må unngå å havne bakpå
Ved årets slutt tror Andreassen at bankenes styringsrente er 5 eller 5, 25 prosent .

- Vi mener det bør så skje så raskt som mulig. Bruker de for lang tid kan de havne bakpå, og da risikerer man at ytterligere innstramminger må settes i verk, sier Andreassen til NA24.

Venter til mars
Pareto-økonom Tharald Stray Laastad er mer avventende til rentehopp allerede nå.

- Jeg holder en knapp på at Norges Bank avventer situasjonen til neste inflasjonsrapport i mars. Da får de tid til å tolke de nye signalene, sier sjeføkonom Tharald Stray Laastad i Pareto Securities til NA24.

- Men ingenting er sikkert, legger han til.

Laastad tror på en styringsrente ved årets slutt på 4,75 prosent.

Behov for høyere rente
DnB NOR tror ikke på renteheving før i mars. Men spådde i forrige uke syv rentehopp i år. De tror styringsrenten ved årets slutt vil ligge på 5,25 prosent.

- Norsk økonomi renner i veggen. Veksten videre vil bli bremset på grunn av at når kapasiteten synes fullt utnyttet, for ikke å si overutnyttet, er det begrenset hvor mye mer vi kan oppnå, sa sjeføkonom Øystein Dørum i forrige uke på DnB NORs konferanse om utsiktene i 2007.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

- I tillegg til den raske tilstrammingen i arbeidsmarkedet, er veksten i boligpriser og gjeld svært høy. Det er derfor ingen tvil om at den norske økonomien har behov for enda høyere rente for å dempe aktiviteten til en mer normal utvikling. Og får å få til en pen landing må altså renten ytterligere opp enn det Norges Banks rentebane tilsier, mener DnB NOR-økonomene.

Les også: Her får du billigst boliglån

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag