*Nettavisen* Økonomi.

Nå blir musikk gratis

Nettets beste musikkbutikk må nå legge om strategien etter at kortselskapet Visa tok strupetak på selskapet.

Den russiske nettbutikken AllOfMp3.com er sannsynligvis den beste musikkbutikken på nettet. Utvalget er stort sett mye bedre enn på for eksempel iTunes, prisene er mye hyggeligere – og ikke minst får du musikken i rene mp3-filer med glimrende lydkvalitet uten digitale rettighetsbegrensninger.

Forbrukerne har klart vist at det er denne typen tjenester de ønsker, noe kundebasen på 5 millioner kunder viser ganske klart, og de får rundt 5.000 nye kunder hver dag. Men musikkindustrien, med IFPI i spissen, mener selskapet driver ulovlig. De gjør alt de kan for å stoppe tjenesten.

Hevder de driver lovlig
Problemet til musikkindustrien er at musikkbutikken hevder de opererer innenfor russisk lovgivning, og at de lisensierer musikken sin fra det russiske selskapet Russian Multimedia and Internet Society (ROMS).

- Etter seks års drift har vi ikke blitt dømt av en russisk rett eller blitt erklært ulovlig. Vi er hundre prosent lovlig under russisk lovgivning, sier sjefen for AllOfMp3s moderselskap Mediaservices, Vadim Mamotin til International Herald Tribune.

VISA setter ned foten
IFPI på sin side hevder at ROMS ikke har rett til å lisensiere ut musikken, og hevder tjenesten driver på feil side av loven - både i Russland og i de fleste andre land.

Denne uken ble det kjent industrien har fått VISA på sin side. Kortselskapet har nå begynt å blokkere pengeoverføringer til det russiske selskapet. Dermed blir det vanskeligere å være kunde.

Streamer gratis musikk
Nettbutikken har derfor nå annonsert at de vil legge om strategien til levere gratis, reklamefinansiert musikk. For å spille av musikken må du laste ned musikkprogrammet «Music for the Masses». Denne musikken vil kun streames fra nettet, og vil ikke kunne lagres og overføres til mp3-spilleren din.

Om dette vil bli like populært som ren musikknedlasting er lite trolig. Dermed går det sannsynligvis mot en stille død for selskapet, som viste at det er mulig å selge musikk selv til de største piratene hvis tjenesten er god og prisen fornuftig.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.