NA24.no

Nå blir Saab kinesisk

Foto: ERIK ABEL (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Saab får nye eiere - fra Kina.

Bussprodusenten Youngman og bilforhandleren Pang Da - begge kinesiske selskaper - går nå inn i Saab med til sammen 245 millioner euro. Tredjemann på redningslaget er nederlandske Spyker, som siden februar 2010 har eid Saab.

Den strategiske alliansen innebærer at de to kinesiske selskapene til sammen blir hovedaksjonærer i Spyker - med 53,9 prosent av aksjene.

Zhejiang Youngman Lotus Automobile går inn med 136 millioner euro, og får 29,9 prosent av aksjene i Spyker.
Pang Da går inn med 109 millioner euro, og får 24 prosent eierandel.

Krever godkjennelse
Overenskomsten krever godkjennelse fe flere myndigheter og tredjeparter i Kina.

Ifølge Mikael Wickelgren, lektor i bedriftsøkonomi ved høyskolen i Skövde, ligger det meste til rette for at de nødvendige konsesjonene vil bli gitt.

- Jeg vil anta at man denne gang har avstemt med myndighetene i forkant av offentliggjøringen av avtalen, sier han til Dagens Industri .

Ifølge opplegget skal Spyker, Pang Da og Youngman etablere et deleid selskap for produksjon av Saab i Kina. I tillegg vil de tre skape et selskap for distribusjon av bilene i landet.

Pang Da er Kinas største børsnoterte bilforhandler med over 1000 utsalgssteder.

Youngman, som opprinnelig er en bussprodusent, er allerede i gang med å bygge fabrikker for bilproduksjon i Kina, for å produsere Lotus.

Ingen tidsplan
- Vi er overbevist om at Youngman har alle de kvaliteter som skal til for å produsere Saab. Samarbeidet innebærer en klar fremgang, sier Spyker-sjef Victor Muller.

Ifølge informasjonsavdelingen på Saab, er det umulig å gi noen tidsplan for når redningsaksjonen kan begynne.

I mellomtiden jobber Saab-ledelsen med å sikre finansiering av virksomheten på andre fronter. Blant annet vurderer de å selge Saab-fabrikken i Trollhättan, og i stedet leie lokalene.

Etter flere ukers stans, startet produksjonen av Saab opp igjen i forrige uke. Men på grunn av materialbrist ble det raskt full stop igjen. Det er ingenting som tyder på at produksjonen kommer i gang igjen før tidligst i neste uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere