NA24.no

Nå bør du rense takrennene for løv


Det kan være for sent å rense takrennene for løv og kvist etter at frosten kommer.
Det kan være for sent å rense takrennene for løv og kvist etter at frosten kommer. Foto: Berit Keilen (NTB Scanpix)
Det kan koste deg dyrt dersom du ikke tar affære før frosten kommer.

Folk i Sør-Norge kan glede seg over strålende høstferievær. Det klare været gir imidlertid også kalde netter, og enkelte steder på Østlandet har det allerede kommet nattefrost.

Ifølge Finans Norge har norske forsikringsselskaper erstattet vannskader som følge av frost for over 100 millioner kroner hittil i år.

Glemmer takrennene
Nedløpsrørene fra takrennene er et av stedene på huset mange boligeiere glemmer å vedlikeholde om høsten.

- Overraskende få renser takrennene sine for løv om høsten, selv om det er en billig forsikring, sier kjedeleder i boligbyggeren Mesterhus Raymond Myrland i en pressemelding.

Hvis nedløpsrørene er fulle av løv, blir de tette og demmer opp regnvann. Når vannet fryser til is, kan rørene sprekke og forårsake dyre lekkasjer. Det er heller ikke billig å bytte ut et ødelagt dreneringsanlegg.

- De fleste trenger bare å rense takrennene én gang i året. Vi anbefaler å sjekke om takrennene er renset og klare for vinteren allerede i oktober. Frostnettene kan komme brått på, sier Myrland.

Slik renser du takrenner
Han anbefaler å bruke hagehansker til å skyve løvet bortover takrennen, og deretter vippe løvet ut på enden med hendene eller en liten spade. Hvis takrennene bare er litt skitne, kan du bruke hageslangen til å spyle dem rene.

Hvis løvet har kommet seg ned i nedløpsrørene, kan du prøve å spyle dem rene. Hvis de er tette kan du skru av den nederste delen og dytte ut løvet ovenfra ved hjelp av et kosteskaft.

- For å unngå at løv kommer ned i nedløpsrøret i utgangspunktet, er det lurt å plassere en løvrist over nedløpsrøret, anbefaler Myrland.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere