*Nettavisen* Økonomi.

Nå braker det løs

Spenningen stiger på feriestemte meglerbord. Nå starter resultatsesongen.

Aksjemarkedet er spent på om selskapene merker nedgangen i verdensøkonomien. Nå blir det opp til tungvekterne å levere.

NA24 - din næringslivsavis

Denne uken begynner rapporteringssesongen etter andre kvartal. Resultatene begynner å strømme inn. Først ut er Acergy som slipper sitt resultat onsdag 9. juli. De avsluttet andre kvartal 31. mai og er dermed tidligere ferdig enn de øvrige selskapene på Oslo Børs.

Flere andre tungvektere er klare til å fortelle hvordan det er gikk i månedene april, mai og juni. Den norske finanskjempen DnB Nor legger frem sine tall torsdag 10. juli og de påfølgende dagene vil antallet selskaper som rapporterer utviklingen øke. Det er ikke bare på Oslo Børs at selskapene rapporterer. Også internasjonalt vil det komme et skred av tall fra alle hold.

Ser positive overraskelser
Hos Nordea er de spent på hva som kommer. De venter at råvare og shipping kan overraske på den positive siden.

- Prisutviklingen innen råvarer som olje, metall, gjødsel og innenfor deler av shipping tilsier at selskapene innenfor de områdene vil levere solide resultatrapporter. Når det gjelder de øvrige virksomhetene er bildet noe mer blandet, sier aksjestrateg Magne Naustvik i Nordea Markets til NA24.

Han trekker frem at selv om estimatene blant konsensus for 2008 og 2009 har blitt justert opp den siste tiden er det fortsatt muligheter for positive overraskelser.

- Underliggende for flere av de tunge selskapene er fortsatt bra, sier Naustvik.

Venter flere skuffelser
Børsfallet den siste tiden har gitt muligheter for positive overraskelser. I juni falt Oslo Børs 6,8 prosent og så langt i juli har bildet vært noe blandet. Flere av tungvekterne har ledet an i børsfallet. Det skjer til tross for at både oljeprisen og flere av de andre råvareprisene ligger svært nær rekordnivåene.

Andre kvartal var preget av en rekke nye rekorder i råvaremarkedet, og shippingratene lå også i denne perioden på høye nivåer.

«Riskrewarden» er blitt bedre når aksjene har korrigert så mye ned, påpeker aksjestrategen fra Nordea frem.

- Det har kommet tre stykk resultatvarsler allerede, sier Naustvik og viser til at det forteller litt om utviklingen blant enkelte av selskapene. Han mener man heller ikke kan utelukke nye resultatvarsler.

Spent på utsiktene
Håvard Nesheim, analysesjef i Handelsbanken Capital Markets, tror den kommende resultatsesongen vil bli spennende. Nesheim trekker frem at resultatene i seg selv ikke vil være så viktig, men hva selskapene sier.

- Vi legger mest vekt på «guidingen». Mer fokus på hva selskapene sier, om de har merket noe av nedgangen, sier Nesheim til NA24.

Av sektorer trekker analysesjefen frem at olje, råvarer og fisk vil være spennende sektorer å følge med på.

- Råvarer henger igjen der oppe når alt annet «cracker».

Nesheim forteller at etterspørselssiden har falt noe, men ikke så mye som forventet og sier at oljeprisen ikke har kommet tilbake siden tilbudssiden har falt like mye.

- Ser ikke bra ut
- Fremover vil det være viktig å følge med på marginutviklingen. Men jeg vet ikke hvor man får «smellen». De som ikke har løpende «hedger» mot dollaren vil få smeller, fortsetter Nesheim.

Håvard Nesheim avslutter med å si at:

- Utsiktene ser ikke bra ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.