*Nettavisen* Økonomi.

Nå dumper småsparerne aksjer

Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank. Foto: Nordnet Bank

Private aksjesparere har fått høydeskrekk på børsen.

Nordnet Bank melder at private aksjesparere har fått høydeskrekk og at de private aksjekundene hos Nordnet, Netfonds og Skandiabanken har solgt aksjer og er tydelig nervøse for at vi snart skal få et børsfall.

I mars nettosolgte privatpersoner aksjer for 80 millioner kroner, ifølge statistikk fra banken.

- Vi er utvilsomt inne i et sterkt marked, selv om det har flatet ut den siste måneden. Kombinasjonen av at børsene stadig når nye høyder, bråk rundt problemene på Kypros og svake tall fra Europa har fått privatpersoner til å skjelve i buksene. I følge en analyse av Deutsche Bank har det også gått 374 dager siden vi hadde en ti prosent korreksjon i det amerikanske markedet, og snittet siden 1960 er at det går 357 dager mellom hver korreksjon. Det ligger en korreksjon i luften, og private aksjesparere med høydeskrekk ønsker å posisjonere seg for dette, forteller Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank.

Privatpersoner i de tre bankene foretok 269.870 transaksjoner og omsatte aksjer for 9,3 milliarder i mars. Dette tilsvarer et fall på 18,5 og 15,5 prosent fra februar til mars, omtrent det samme som totalomsetningen på børsen falt for øvrig.

- Det er ikke overraskende at omsetningen faller når vi har påske i mars. Ser man bort fra påsken har aktiviteten i markedet vært ganske god. I snitt ble det gjort like mange transaksjoner per handelsdag i mars, noe som er litt overraskende med tanke på at modusen har skiftet fra selskapsfokus til makrofokus den siste måneden. Det er ikke lengre kvartalsrapporter fra selskapene som gjelder, men nøkkeltall og utvikling i verdensøkonomien, sier Skar.

Men det er fortsatt enkelte aksjer som er mer populære enn andre. De tre mest handlede aksjene blant privatpersoner i mars var REC, Norse Energy og Northland Resources. De tre mest kjøpte aksjene i mars var RCL, Yara og Marine Harvest, mens de tre mest solgte aksjene var Seadrill, PGS og Subsea 7.

- Fallet og svingningene i oljeprisen i mars har bidratt til at de private har redusert sin eksponering mot olje og oljeservice. Den positive utviklingen i USA og lysere utsikter for den amerikanske konsumenten bidrar på den andre siden til økt tro på RCL, sier Anders Skar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.