*Nettavisen* Økonomi.

Nå er boligprisene i Tromsø avisstoff i USA

«HIGH END, HIGH UP»: Wall Street Journal forsøkte å finne ut hva som ligger bak den enorme boligprisveksten i Tromsø. Workinntoppen var et av boligprosjektene som fikk oppmerksomhet.

Wall Street Journal har en stor reportasje om boligmarkedet i Ishavsbyen.

TROMSØ: (Nord24) Boligmarkedet i Tromsø har steget med over 40 prosent de siste fem årene. Det siste året har boligprisene i byen steget med 12 prosent på 12 måneder.

Slikt skaper overskrifter. Nå har også Tromsøs boligprisvekst blitt internasjonalt nyhetsstoff.

Wall Street Journal er en av verdens største og mest innflytelsesrike dagsaviser.

Denne uken hadde gigantavisen en reportasje om boligmarkedet i Tromsø på trykk.

Under tittelen «Norway's Arctic Circle Real-Estate Boom», forsøker avisen å forstå hvorfor boliger er blitt så dyre på så kort tid, i en by nord for polarsirkelen med drøye 70.000 innbyggere, skriver Nord24.

Flere dager i Tromsø

Krister Rikter-Svendsen, markedsansvarlig i Profier, selskapet som har utviklet Workinntoppen er en av de sentrale kildene i WSJ-artikkelen.

Han møtte selv den den amerikanske storavisens utsendte i Tromsø i mai.

Rikter-Svendsen forteller at amerikaneren var i byen i flere dager, og var veldig interessert i å komme til bunns i de bakenforliggende årsakene til den høye boligprisveksten i Tromsø de siste årene.

- Han skriver om eiendomsmarkedet rundt om i verden, og hadde fattet interesse for det norske boligmarkedet, som jo har hatt en veldig positiv utvikling det siste tiåret. Der skilte Tromsø seg ut som den byen med størst vekst de siste par årene, forteller Rikter-Svendsen.

- Få vet hvor det er

En av de lokale kildene i Tromsø er Einar Storhaug i Eiendomsmegler 1. Han synes det er festlig å få navnet sitt påtegnet i en av de største og mest anerkjente avisene i den engelskspråklige delen av verden.

- Det er jo artig å bli intervjuet av en gigantavis, sier han til Nord24.

Også han forteller at Wall Street Journal forklarte ham at Tromsø var et naturlig valg for deres oppmerksomhet.

- Norge går jo på tvers av eiendomstrendene ute i verden, og Nord-Norge og særlig Tromsø skiller seg ut med en spesielt høy vekst. Dette er jo enda en pekepinne på hvordan utviklingen har vært, sier Storhaug, og legger til:

- Journalisten sa at det var neppe så mange av leserne som visste hvor Tromsø var i verden, men at det ville være interessant lesning.

Dyre boliger

I artikkelen vier Wall Street Journal-artikkelen spesielt mye oppmerksomhet til eiendomsprosjektene til Workintoppen og Brinken Terrasse, og avisen omtaler salg av luksusboliger i Tromsø for opp mot 20 millioner kroner.

Spesielt forsøkte Wall Street Journal å komme til bunns i mekanismene som ligger til grunn måten vi nordmenn ser på eiendom.

- Helt siden annen verdenskrig har vi nordmenn spart brorparten av den formuen vi bygger opp gjennom et langt yrkesliv i bolig. Journalisten var også interessert i å vite mer om insentivene for å eie bolig, blant annet dette med formueskatten og rentefradrag for boliglånsgjeld, forteller Rikter-Svendsen.

«Oljesmurt» vekst

I den digitale versjonen av artikkelen finner man flere kritiske leserkommentarer.

Flere av dem forklarer Norges velstand og vekst med petroleumsinntektene våre.

- Uten oljen er Norge bare en fiskerlandsby, konkluderer en leser.

- De gir vekk Nobels Fredspris og kaller seg miljø- og klimaforkjempere, men egentlig er det bare snakk om oljepenger, skriver en annen.

Les flere saker hos Nord24!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.