NA24.no

Nå er børsen i pluss

(Montasje)
Sist oppdatert:
De kraftige svingningene fortsetter på Oslo Børs. Nå er nedgang snudd til oppgang.

Mandag innledet Oslo Børs desember måned med et fall på 7,8 prosent, og den dårlige utviklingen fortsatte tirsdag morgen.

NA24 - din næringslivsavis

Umiddelbart etter åpning falt hovedindeksen igjen under 200-grensen og var på det verste ned over 4 prosent. Ved lunsjtider er utviklingen snudd til det positive. Hovedindeksen står i 206,20 poeng, en oppgang på 1,70 prosent.

Følg utviklingen på Oslo Børs

På en dag med laber omsetning er det vanlig med store og hyppige svingninger. Det er tungvekterne som er med på å dra børsen oppover etter at børsene i Europa har hentet inn mye av det tapte.

Fallende oljepris
Den globale aksjenedturen fortsatte i Asia i natt, etter å ha dominert på begge sider av Atlanteren mandag. Oljeprisen har stupt det siste døgnet, og er på sitt laveste nivå på tre år.

Tegn til at den økonomiske krisen er verre enn antatt i USA, blant annet ved at industriproduksjonen i november hadde det største fallet på 26 år, sendte oljeprisen mot nytt bunnivå. I går kom det også en uttalelse fra Det nasjonale byrået for økonomisk forskning som fastslo at den amerikanske økonomien gikk inn i resesjon i desember 2007, altså for snart ett år siden.

Når OPEC i tillegg utsatte beslutningen om ytterligere produksjonskutt til 17. desember, førte dette til at oljeprisen falt med 3,5 prosent til 47,58 dollar per fat på råvarebørsen i New York, det laveste nivået siden 20. mai 2005.

Nå er oljeprisen hele 67 prosent lavere enn toppnivået på 147 dollar per fat som ble satt den 11. juli i sommer. Nordsjøolje falt tilsvarende mye på London-børsen, 3,23 prosent, og handles ved lunsjtider for 47,33 dollar fatet.

StatoilHydro stiger 2,76 prosent til 111,60 kroner. Flere av de andre tungvekterne er også kommet seg over i positivt terreng.

REC løftes på børsen
Noen lyspunkter finnes det. RECs konkurrent og eier, tyske Q-Cells, venter å nå salgsmålene for 2009.

På børsen i Frankfurt stiger aksjekursen i Q-Cells over 8 prosent. Det skjer etter at aksjekursen stupte 18 prosent mandag. Ved siden av Orkla som kontrollerer rundt 40 prosent av REC er Q-Cells nest største aksjonær i det norske solenergiselskapet. De to er også konkurrenter.

LES MER:Positivt signal fra Q-Cells

REC-aksjen stiger 7,43 prosent til 59,50 kroner, mens Orkla blir løftet 6,80 prosent til 38,45 kroner.

Helrødt i Europa
Etter et solid fall fra start på alle europeiske indekser, har tonen blitt mer positiv. I Tyskland stiger DAX-indeksen 0,8 prosent, mens CAC 40 i Paris holder seg i minus 0,60 prosent. I London faller FTSE 100 rundt 1,1 prosent.

De øvrige nordiske børsene har også entret positivt territorium. OMX Stockholm er opp 0,3 prosent, mens Helsingfors stiger 0,5 prosent. I København er børsen ned 2,4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere