*Nettavisen* Økonomi.

Nå er det andre boller

Foto: Wolfgang Kumm (EPA)

Endelig har Europas største begynt å legge på seg.

13.08.09 11:10

De to største europeiske økonomiene Frankrike og Tyskland er ute av resesjon etter positiv vekst i andre kvartal.

Torsdag formiddag la tyske statistikkmyndigheter frem ferske tall som viser at bruttonasjonalproduktet i Europas største økonomi var positivt i andre kvartal. Sesongjusterte tall viste en vekst på 0,3 prosent, langt bedre enn analytikernes forventninger om en nedgang på 0,2 prosent, ifølge Bloomberg News.

På årsbasis falt BNP med 5,9 prosent, også det bedre enn forventningene om en nedgang på 6,9 prosent. Dermed er Europas største økonomi overraskende ute av resesjonen. En resesjon betegnes som en periode på to kvartaler med negativ vekst. Tyskland har hatt negativ BNP-vekst de siste tre kvartalene.

Også Frankrike er overraskende ute av resesjonen. I andre kvartal var BNP-veksten på 0,2 prosent, mot ventet fall på 0,3 prosent.

Analytikerne advarer imidlertid om at det kan komme tilbakefall.

- Selv om økonomien på kort sikt ser ut til å være god så kan vi ikke utelukke etterskjelv neste år på grunn av arbeidsledigheten. Likevel, det verste burde være bak oss nå, sier økonom Andreas Scheuerle i Dekabank i Frankfurt til Bloomberg News.

Bedring i eurosonen
BNP-tallene for eurosonen viste imidlertid ikke vekst, men fortalte at den økonomiske utvklingen har vært langt bedre i andre kvartal enn det som var ventet.

De foreløpige tallene viste at BNP for eurosonen falt med 0,1 prosent fra første kvartal, mens det var ventet et fall på 0,5 prosent. I forhold til samme periode året før var nedgangen på 4,6 prosent, mot forventet nedgang på 5,0 prosent. Dermed har BNP i eurosonen falt fem kvartaler på rad. Imidlertid øker dagens tall håpet om at økonomiene kan komme raskere ut av resesjonen enn det man har trodd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag