NA24.no

Nå er det fest på jobben - året rundt

(Thinkstock)
Julebordsesongen er over for denne gang, men på norske arbeidsplasser fortsetter festen.

Over halvparten av norske arbeidsgivere arrangerer nemlig fester eller andre sosiale sammenkomster minst to til tre ganger i året.

Det viser en ny undersøkelse fra analysebyrået Infact. Ifølge undersøkelsen sørger mer enn hver tredje arbeidsgiver (37,5 prosent) for at det festes på jobben to-tre ganger i året.

Det er fest fire til fem ganger på hver tiende arbeidsplass, mens 4,7 prosent av arbeidsgiverne sørger for at det er festlig mer enn fem ganger i året.

- Gir trivsel

- Mange arbeidsgivere er flinke til å arrangere sosiale sammenkomster utenfor arbeidstid, sier administrerende direktør Kristian Fæste i Xtra personell, som har fått utført undersøkelsen.

- Det viser at norske arbeidsledere ser verdien av et godt arbeidsmiljø. Å tilbringe tid sammen med kollegaer uten nødvendigvis å jobbe, er med på å skape høyere trivsel – også når man er på jobb.

Mer enn svenskene

Undersøkelsen viser at svenskene ikke er så opptatt av å feste med kollegene som det vi er.

På over halvparten av svenske arbeidsplasser (52,6 prosent) arrangeres det sosiale sammenkomster bare én gang i året, eller ikke i det hele tatt.

- Dette bunner nok i at det er nokså stor forskjell på arbeidsstruktur og -kultur i Sverige og i Norge, sier Fæste.

- I Sverige har de ofte et tydeligere hierarki i jobbsammenheng. Det er ikke like vanlig at sjefene mingler med de ansatte på fritiden i samme omfang som i Norge, hvor vi gjerne etterstreber en mer flat struktur mellom ledere og ansatte. Svenskene har kanskje også en annen innstilling til hva som er jobb og hva som er fritid.

Mest i Oslo

Hvor sosiale vi er på jobben varierer likevel mye etter hvor i landet vi jobber. Nord-Norge skiller seg negativt ut i denne sammenhengen.

Her svarer hver femte ansatt (19,6 prosent) at arbeidsgiveren aldri arrangerer sosiale sammenkomster for sine ansatte.

I Oslo derimot svarer én av fire at arbeidsgiveren arrangerer slike sammenkomster mer enn fire ganger i året.

Privat sektor på topp

Ikke overraskende er det også betydelige forskjeller mellom privat og offentlig sektor.

Hver femte bedrift i privat sektor (20,6 prosent) arrangerer sosiale sammenkomster mer enn fire ganger i året, mens færre enn hver tiende i offentlig sektor (8,6 prosent) gjør det samme.

- Forskjellen mellom privat og offentlig sektor handler nok i stor grad om økonomi, men sikkert også noe om hva det er tradisjon for i de forskjellige bransjene, sier Kristian Fæste.

- Det er jo ikke noe i veien for å arrangere sosiale sammenkomster som ikke koster så mye, men det krever selvsagt at noen tar initiativet og er litt kreative. Her synes jeg arbeidsgivere i det offentlige bør bli flinkere, for det er ingen tvil om at det sosiale spiller en stor rolle, både for arbeidsinnsats og trivsel.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere