Nå er det «gratis» å låne penger

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Sjekk denne utrolige oversikten.

14.06.12 12:32

Den økonomiske festtiden for norske lønnstakere fortsetter i overskuelig fremtid. Lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og lave renter gjør at nordmenn med bolig og jobb får stadig mer penger mellom hendene.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Ett nøkkeltall for privatøkonomien er rentenivået. Til tross for at norsk økonomi går som det suser holder lånerenten seg lav takket være problemene internasjonalt. Norges bank kan ikke heve renten av hensyn til inflasjonsmålet på 2,5 prosent og av hensynet til kronekursen og konkurranseutsatt industri.

Lave renter kombinert med en særnorsk skatterabatt på gjeldsrenter samt inflasjon gjør det å låne eksepsjonelt billig for nordmenn.

Billigere og billigere
Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som kom i forrige uke viser at nordmenn med boliglån kan glemme alt som heter rentebekymring i de neste tre årene.

Som tabellen under viser vil realrenten (bankens lånerente minus skattefordel og minus inflasjon) i 2013, 2014 og 2015 ligge på cirka ett prosentpoeng, ned fra et nivå i 2012 på cirka 1,8 prosent.

Som SSBs tall viser blir det altså reelt sett 0,6 prosentpeng billigere å låne til neste år. Og enda bedre blir det i 2014. En realrente på 0,9 prosent gjør at det for svært mange blir tilnærmet gratis å låne penger til bolig.

2015 blir også et svært billig renteår med en realrente på 1,1 prosent - 0,7 prosentpoeng billigere enn i år.

Med utgangspunkt i det landets banker låner ut til i dag har vi satt opp en realrentetabell (se under) for landets 20 billigste boliglånsbanker per juni 2012. Som tabellen viser opplever kunder i de 20 bankene en realrente i år på mellom 0,65 prosent (Statens pensjonskasse) og 1,52 prosent (flere banker).

Realrenten synker kraftig i 2013 og 2014
Gitt alt annet like - at bankene ikke hever rentene mer enn det SSBs prognoser tilsier og at inflasjonstallene holder stikk, vil realrenten havne på godt under ett prosentpoeng for de 20 bankene i 2014, faktisk helt ned mot 0,5 prosentpoeng i enkelte banker.

Kunder i Statens pensjonskasse (SPK kan juble ekstra kraftig, de får nemlig negativ realrente i 2014 gitt forutsetningen nevnt over. For de statansatte vil det altså lønne seg å låne penger i 2014.


*Dersom SSBs prognoser for rente- og inflasjonsutvikling holder stikk vil realrenten være 0,6 prosentpoeng lavere i 2013 enn i 2012 og hele 0,9 prosentpoeng lavere i 2014 sammenlignet med 2012.

Realrente er ikke alt
Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i Smarte Penger advarer mot å se seg blind på realrentebetraktninger.

- Realrente uttrykker egentlig ikke annet enn det langsiktige forholdet mellom inflasjon og rente. Men bevares, det er bra for boliglånskunder at realrenten er lav, sier Pedersen til NA24.

Han minner om at det hjelper lite med negativ realrente dersom boligprisene faller eller du mister jobben eller går ned i lønn.

- Det som betyr noe for folks lommebok er konkrete begreper som lønnsøkning, boligprisutvikling og nominelle rentenivåer, mener Pedersen.

Det finnes allikevel ett tilfelle at et boliglån kan være lønnsomt.

- Dersom du tar opp et lån og du klarer å plassere de lånte pengene et annet sted til høyere rente enn renta du betaler for lånet, så lønner det seg absolutt å låne, sier Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.