*Nettavisen* Økonomi.

Nå er det sesongstart for båttyvene

Foto: Haugen, Terje

Forsikringsnæringen ønsker et obligatorisk småbåtregister gjeninnført.

Når båtene skal på vannet, følger også båttyvene godt med. Kraftige båtmotorer er blant tyvenes favoritter, ofte står profesjonelle bander bak raske og effektive tyverier.

- Pass godt på båten din, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), i en melding.

Også i fjor ble det stjålet langt flere båtmotorer enn båter. Når vi setter ut båten om våren, eller tar den opp om høsten, er båttyvene ekstra ivrige. I fjor registrerte forsikringsselskapene nesten 2000 tyverier av båter, båtmotorer og annet utstyr. Erstatningsutbetalingene var på 85 millioner kroner, viser tall fra FNO.

- Det finnes flere eksempler på at båten har stått klar på hengeren og tyvene har tatt den med seg, sier Neverdal i meldingen.

Vakthold og sikring
Det er viktig å sikre både båt og motor skikkelig, samt å sørge for ordentlig merking. Bommer og porter kan også lønne seg.

- De profesjonelle bandene er lynraske. Publikum bør tilkalle politiet om de oppdager noe mistenkelig, oppfordrer sjefen for Havnepolitiet i Oslo, Roar Isaksen.

Organisert vakthold er absolutt å anbefale, sier Neverdal i FNO.

Kraftige motorer
De organiserte kriminelle er aller mest interessert i store og kraftige båtmotorer. Disse motorene har fra 100 hestekrefter og oppover. Noen av motorene koster flere hundre tusen kroner. Erfaringen viser at avsidesliggende områder med få sikkerhetstiltak kan være ekstra utsatt.

- Mobile kriminelle forflytter seg raskt, og vi ser at stadig flere av dem frakter tyvegodset på veiene, sier Neverdal.

Obligatorisk småbåtregister
Forsikringsnæringen ønsker et obligatorisk småbåtregister gjeninnført.

- Vi mener et slikt register vil være et meget godt verktøy blant annet for å forhindre forsikringssvindel og hvitvasking av ulovlig ervervede midler med tilhørende organisert kriminalitet, avslutter Neverdal i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.