*Nettavisen* Økonomi.

Nå er det slutt på Sony Ericsson

Foto: (Sony Ericsson)

Sony legger et betydelig milliardbeløp på bordet for å fortsette alene.

27.10.11 21:26

Det har lenge gått rykter om at Sony ønsker å fortsette mobilproduksjonen på egenhånd, etter rundt ti år med samarbeid med svenske Ericsson. Mobilbransjen har utviklet seg betydelig de siste årene, og Sony skal ikke ha følt at de har trengt Ericssons ekspertise lenger.

Og nå melder det svenske nyhetsbyrået TT at Sony legger 1,05 milliarder euro - knappe åtte milliarder kroner etter dagens kurs - for å kjøpe ut hele den svenske delen av selskapet.

- Sony Ericsson blir et heleid datterselskap av Sony og integreres i Sonys brede plattform for forbrukerelektronikkprodukter, skriver Ericsson i en melding ifølge Aftonbladet.

Sony Ericsson var i sin tid et selskap som ble opprettet etter at både Sony og Ericsson innså at de ikke var sterke nok alene til å konkurrere med primært Nokia. Sony var selskapet som kunne design og brukervennlighet, mens Ericsson var selskapet som hadde ekspertise på mobilteknologi, og sammen skulle de være en perfekt match.

Sony Ericsson hadde sine glansdager i årene etter lansering av de første «Walkman»-telefonene, fra 2005, og W800 fremstod i lang tid som den ultimate ungdomsmobilen. På denne tiden utviklet selskapet sin egen programvare, mens i dag er de prisgitt eksterne leverandører. De har forholdt seg både til Google/Android, Microsoft og Nokia/Symbian.

I løpet av de siste ti årene har mobilmarkedet endret seg betydelig, og dagens mobiler har blitt mer håndholdte datamaskiner med mobilfunksjon enn mobiltelefoner med avanserte funksjoner.

Ifølge Gartner har ikke selskapet hatt noen voldsom sukess i det siste, og i årets andre kvartal hadde de bare 1,7 prosent av verdensmarkedet - noe som gjør selskapet til den 9. største på verdensbasis. For bare fem år siden var andelen på ni prosent. I mellomtiden har den store smarttelefon-revousjonen kommet, der Sony Ericsson ikke helt har funnet sin plass.

Selskapet har levert stadig dårligere resultater, men dagens endring skal komme av at salget har gått bra i Asia, samtidig som det har vært dårlig i USA og Europa.

Det er ikke ventet at Ericsson vil starte opp en egen mobilproduksjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag