*Nettavisen* Økonomi.

Nå er disse enda mer overlegne

Foto: (TV3)

Wall Street-meglernes lønnsutbetalinger når nye høyder.

Filmen «Wall Street» fra 1987 viser hvordan New Yorks aksjemeglere lot seg forføre av grådighet i en raskt voksende industri, som var preget av lettjente penger.

Filmkarakteren Gordon Gekkos (Michael Douglas) ekstravagante liv i luksus hadde en sentral rolle i filmen, og illustrerte de store klasseskillene mellom finansmeglere og andre New York-ere.

Men til tross for at forskjellene var relativt store på denne tiden, er den ingenting i forhold til hva man ser i dagens økonomi.

Dette viser en ny rapport, omtalt i The Huffington Post.

«Wall Street» 1987

Wall Street er en amerikansk dramafilm fra 1987 regissert og skrevet av Oliver Stone. Hovedrollene spilles av Michael Douglas og Charlie Sheen, mens andre sentrale roller spilles av Daryl Hannah, Martin Sheen og John C. McGinley.

Wall Street regnes som den fremste filmen som har skildret jappetiden på 1980-tallet, og har kanskje særlig blitt kjent for Gordon Gekkos (Michael Douglas) berømte setning: «The point is, ladies and gentlemen, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works». Det har blitt hevdet at det er den omstridte amerikanske milliardæren Carl Icahn, som skal ha gitt inspirasjon til rollemodellen Gordon Gekko.

Kilde: Wikipedia

Dobbelt så mye
Siden Oliver Stone-filmen ble utgitt har den gjennomsnittlige lønnen i New Yorks verdipapirsindustri skutt i været, og det i en mye høyere fart enn i andre bransjer i privat sektor.

Mens den typiske Wall Street-arbeideren i 1987 tjente 69.550 dollar, dro arbeidstakere i andre private sektorer inn i gjennomsnitt 26.750 dollar.

Sistnevnte beløp er halvparten så mange dollar som det Wall Street-folket da tjente, og beviser at klasseforskjellene var betydelige allerede på dette tidspunktet.

Økende forskjeller
I 2012 er bildet noe annerledes.

De nye tallene viser nemlig at inntjeningen er henholdsvis 360.700 dollar mot 69.200 dollar - tall som viser at gapet har fortsatt å vokse og det i rekordfart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kjent «Wall Street»-utsagn
Dette er tall Gekko sannsynligvis ville latt seg underholde av.

Spesielt sett i lys av utsagn ytret av rollefiguren i filmen fra 1987.

«Den rikeste en-prosenten av dette landet eier halvparten av vårt lands rikdom, fem trillioner dollar. En tredjedel av dette kommer fra hardt arbeid, to tredjedeler kommer fra arv, renter på rente oppsamlet seg til enker og idiot-sønner og det jeg gjør, aksjer og eiendomsspekulasjon. Det er drittpreik. Du har 90 prosent av den amerikanske allmenheten der ute med liten eller ingen nettoverdi. Jeg skaper ingenting. Jeg eier. Vi lager reglene, kompis. Nyhetene, krigene, freden, nøden, omveltning, prisen per binders. Vi trekker den kaninen ut av hatten, mens alle sitter der ute og lurer på hvordan vi i helvete gjorde det. Du er vel ikke naiv nok til å tro at vi lever i et demokrati, er du kompis? Det er det frie markedet. Og du er en del av det. Du har det drapsinstinktet. Hold deg i nærheten kompis, jeg har fremdeles mye å lære deg.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.