NA24.no

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Nå er Gjedrem historisk

Sist oppdatert:
Kuttet renten til laveste nivå noensinne.

Norges Bank kutter styringsrenten 0,5 prosentpoeng til 1,5 prosent, ifølge en melding fra banken klokken 14.00 onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

På forhånd var det ventet at renten skulle kuttes med 0,5 prosentpoeng. Imidlertid har det de siste dagene vært litt usikkerhet rundt kuttet, ettersom spesielt boligtallene ble ganske gode.

Les mer her: Tror på høyere boligpriser

- Svakere enn ventet
- Ny informasjon bekrefter at verdensøkonomien er inne i den dypeste lavkonjunkturen i etterkrigstiden. Om noe har utviklingen vært svakere enn ventet, men det er også enkelte tegn til lysning. For å dempe utslagene i norsk økonomi er det riktig å sette styringsrenten videre ned, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Vi setter renten lavt for å dempe nedgangen i aktiviteten og motvirke at inflasjonen kommer for langt ned, sier Gjedrem.

Her kan du følge renteavgjørelsen med TV 2 Nyhetskanalen direkte.

305674

Norges Bank har tatt hensyn til at prisveksten i norsk økonomi skal bli for svak.

Følger med på inflasjonen
- Den underliggende inflasjonen er nå 2,75 prosent. Lavere prisstigning ute og lavere kapasitetsutnytting i norsk økonomi vil bidra til å dempe prisveksten fremover, skriver Norges Bank i sin begrunnelse.

Lønnsveksten ligger an til å bli betydelig dempet, og inflasjonen står i fare for å falle under målet til sentralbanken.

- Foreløpige resultater fra årets lønnsoppgjør tyder på at lønnsveksten som ventet vil komme betydelig ned inneværende år. Det er utsikter til at prisveksten vil avta og komme under 2,5 prosent. Det er derfor riktig å sette renten lavt slik at inflasjonen ikke faller for langt under målet, skriver Norges Bank.

Svein Gjedrem og resten av hovedstyret i Norges Bank holder på intervallet for renten. I redegjørelsen etter rentedommen er det klart at det ikke er kommet ny informasjon siden forrige rentemøte som gjør at de skal avvike fra den strategien.

- Både hensynet til å stabilisere inflasjonen rundt målet og hensynet til å dempe nedgangen i aktiviteten taler nå for en lav rente. Strategien i Pengepolitisk rapport 1/09 er at styringsrenten bør ligge i intervallet 1 – 2 prosent i perioden fram til neste rapport legges frem 17. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser. Utsiktene for norsk økonomi og risikobildet tilsier at det er riktig å sette ned styringsrenten med 0,50 prosentenheter nå, heter det i begrunnelsen.

- Kommer flere kutt
- Rentekuttet viser at Norges Bank nå holder seg til planen, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, til NA24.

- Dette var nøyaktig som ventet, og Norges Bank sier nå at det på den ene siden er enkelte tegn til lysning, men samtidig virker utviklingen utenlands å være verre enn ventet.

Wilhelmsen mener det nå kommer flere rentekutt fra Norges Bank fremover. I rentebanen til Norges Bank anslår banken at renten skal kuttes ytterligere på det neste rentemøtet - i juni.

- Vi tror på ett kutt til, men vi er litt usikre på om dette kommer i juni eller til høst, sier Wilhelmsen.

Som ventet
I sin morgenrapport onsdag skriver Nordea Markets at de forventer at Norges Bank gjør som de selv sa de skulle gjøre i mars.

- Siden utviklingen dermed er i tråd med NB sine forventninger venter vi at de handler i tråd med deres egen prognose som altså er et kutt på 50 basispunkter. Om dette går som vi tror gir det neppe de helt store utslagene, skriver Nordea.

- Med tanke på norske kroner kan det derimot ha en viss betydning. De siste rentemøtene har ved flere anledninger overrasket markedet på nedsiden og man se for seg at aktørene denne gangen frykter en gjentakelse. Den siste tiden har også risikoappetitten tatt seg godt opp, oljeprisen steget og rentedifferansen per risiko mot utlandet kommet opp. Alt dette skulle tilsagt en sterkere krone, kanskje kan en sentralbank som oppfører seg som forventet være den gode nyheten man venter på?

Renten har blitt kuttet kraftig fra oktober i fjor, da styringsrenten lå på 5,75 prosent. Grunnen er at utviklingen i norsk økonomi - og i verdensøkonomien - har vært svært svak. Spesielt innen eksport industri og byggenæringen har

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere