*Nettavisen* Økonomi.

Nå er han god for 80 milliarder kroner

Foto: Poppe, Cornelius (NTB Scanpix)

Hadde han vært bosatt i Norge, måtte han ha punget ut over 500 millioner kroner i formuesskatt.

30.05.13 08:45

Gutten fra Etterstad har opplevd en enorm formuesvekst siden han begynte å leke med børsen for alvor på midten av 1990-tallet.

Etter stor kursoppgang i riggiganten Seadrill og verdens største sjømatselskap, Marine Harvest, er John Fredriksen i dag god for rundt 80 milliarder kroner.

Fredriksen regnes som Norges desidert rikeste mann, selv om han formelt sett har gjort kypriot av seg.

500 mill. i formuesskatt

Det er lenge siden Fredriksen forlot Norge til fordel for sitt eksil i London. «Den norske modellen» som er blitt hyppig debattert den siste uken, fungerer ikke helt for de steinrike som Fredriksen.

Hadde han vært bosatt i Norge, hadde trolig hans ligningsformue ligget på nærmer 50 milliarder kroner, siden han har en del av sin formue i børsnoterte papirer som Seadrill og Marine Harvest. Det hadde gitt godt over 500 millioner kroner i årlig formuesskatt alene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko (NTB Scanpix)

Til sammenligning betalte de 10 mest ligningsformuende personene i Norge, som inkluderer blant annet Johan Andresen jr, Olav Thon, Svein Støle og ikke minst Kjell Inge Røkke, til sammen 570 millioner kroner i formuesskatt for 2011.

Totalt innbringer formuesskatten rundt 15 milliarder kroner årlig til den norske stat. Fredriksen alene ville da stått for over tre prosent av provenyet fra denne kakseskatten.

LES HER: - Norges ti rikeste ville blitt nullskattytere

- Kunne glatt ha hentet 10 mrd. blindt

Fredriksen er investorenes yndling. Bare i Seadrill ville en million kroner investert i første emisjon i 2005 blitt til 20 millioner kroner plusse en god del millioner i utbytte på veien.

- Jeg er en stor beundrer av ham. Det er bare å ta av seg hatten, sier finansnestor og Nettavisen-blogger, Jan Petter Sissener til Nettavisen NA24.

- Hadde jeg vært megler fortsatt, ville jeg glatt ha kunnet hentet 10 milliarder kroner til et Fredriksen-prosjekt, uten å vite verken prisingen eller hva det gjelder, fortsetter han.

- Han er rett og slett investorenes yndling, sier Sissener.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jan Petter Courvoisier Sissener Foto: Paul Weaver (Side2)

- Vi hadde trenger flere John Fredriksener

Sissener synes det er synd at Fredriksen ikke lenger kan bo i Norge som følge av formuesskatten.

- Norsk næringslivet, og ikke minst det norske samfunn, kunne absolutt trengte flere av John Fredriksens kaliber, sier Sissener.

- Hans selskaper har skapt enorme verdier, ikke bare for John selv, men også for samfunnet. Selskapene hans legger igjen mange skattekroner og har skapt tusenvis av arbeidsplasser og merverdier for andre selskaper, sier han videre.

Hus til over milliarden

Neste uke braker shippingmessen Norshipping løs for 25. gang. Den blir ansett som den viktigste «happeningen» i shippingmiljøet, hvor Norge og Oslo er vertssted hvert fjerde år.

Fredriksen er selvfølgelig det store midtpunktet og vanligvis arrangerer han en gedigen fest i Frontlines kontorer på taket av Aker Brygge. Men etter det Nettavisen NA24 erfarer, blir det liten festivitas i år. Finanskrisen, som blant annet har truffet Hellas og hans greske kollegaer hardt, har ikke gått Etterstads store sønn forbi og han ønsker dermed ikke å gjøre for mye ut av seg.

Fredriksen styrer sitt forretningsimperium fra London, hvor han bor i et palass av et hus som kalles «The Old Rectory».

Det ble kjøpt for 40 millioner pund i 2001, noe som tilsvarte rundt 500 millioner kroner den gangen. Villaen, som ligger midt i kaksestrøket Chelsea, er på hele 2.944 kvadratmeter og har Londons største hage 12 mål.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Montasje)

Svømmebasseng og romerbad

«The Old Rectory» inneholder blant annet et lekkert svømmebasseng med søyler og glasstak, et eget treningsstudio på 50 kvadratmeter, et romersk dampbad, biljardrom og spillerom, vinkjeller, vaskeri, bibliotek og en sjeldent presentabel gjestestue, som toppes av en vakker kuppel.

Kjøkkenet er stort nok til å betjene et lite norsk hotell, og i hagen er det en privat tennisbane.

- Bare Buckingham Palace har en penere hage enn hagen til Fredriksen. Bare å tenke på prisen vil gi deg våte drømmer, sa D`Arcy Clark, luksusmekler i London, til Dagens Næringsliv i 2007.

Fredriksen har brukt en formue på å få det slik han vil og i 2005 bøy den russiske oligarken og Chelsea-eier, Roman Abramovitsj, 100 millioner pund, rundt 1,2 milliarder kroner, for herligheten. Fredriksen takket høflig nei.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: YURI KADOBNOV (NTB Scanpix)

Norges rikeste mann har allerede fordelt mye av sin rikdom på sine to døtre, Kathrine og Cecilie. Gjennom ulike stiftelser kontroller de tre et virvar av selskaper med holdingselskapet Greenwich Holdings Ltd som det viktigste.

Greenwich Holdings eier blant annet Geveran Trading Ltd og Hemen Holding Ltd som står som eiere av aksjene i børsnoterte Seadrill, Marine Harvest, Frontline og Golden Ocean for å nevne noen.

- Forakt for risiko

John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

Han tok risiko, mye risiko. Milliardene rant inn og han ble søkkrike. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og han har ikke vært langt unna skifteretten opptil flere ganger.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom fram i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Celina Midelfart og forloveden Tor Olav Trøim under åpningen av hennes skjønnhetssalong i Bygdøy Allé i Oslo. Foto: Paul Weaver, Mediehuset Nettavisen

I 1995 startet det mest verdifulle samarbeidet John Fredriksen noen gang har hatt, da Tor Olav Trøim ble ansatt.

Tidligere hadde Fredriksen hatt flinke shippinggutter rundt seg, men han manglet den finansielle kompetansen som Trøim besitter.

- Hans største sjakktrekk var å ansette Tor Olav Trøim, sier Sissener.

- De har timet markedet helt vanvittig godt. Stort sett alt de har gjort, har vært en suksess historie. De har skapt enorme verdier, fortsetter Sissener.

Trøim hadde i mange år, etter endt studier på NTNU, eller NTH som det het den gangen, jobbet som porteføljeforvalter i Storebrand, mens studiekompisen, Øystein Stray Spetalen, regjerte som forvalter i Gjensidige.

Danket ut kongen av Abu Dhabi

Fredriksen hadde vist at han hadde den råeste nesen for penger i shippingverden, og hadde allerede rukket å bli milliardær noen ganger.

Første selskap Fredriksen raidet etter Trøims inntog, var det svenske børsnoterte tankrederiet Frontline. Det forløp uten store problemer. Deretter fulgte raid av nok et svensk børsnoterte selskapet, ICB Shipping.

Noen år senere skøyt Fredriksen gullfuglen. Før oljeprisen for alvor tok av, bestilte han privat en rekke dypvannsrigger på solide verft i Asia. Appetitten etter oljerigger eksploderte noe som la grunnlaget for det som i dag er verdens største riggselskap, Seadrill.

På veien til sin enorme rikdom har Fredriksen nedkjempet mange som har prøvd å stå i hans vei. Blant annet prøvde kongefamilien i Abu Dhabi seg i 2008 med å by på det børsnoterte selskapet Scorpion Offshore, hvor Fredriksens Seadrill allerede var en av de største aksjonærene. Det tok imidlertid ikke lang tid før også en av verdens rikeste familier måtte bøye seg for den norskfødte vikingen.

Det har ikke lykkes Nettavisen NA24 å få kontakt med John Fredriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.