*Nettavisen* Økonomi.

Nå er han i Norge

Den afghanske tolken Faizullah Muradi ankommer Gardermoen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Tolken: – Dette er mitt hjem nå, det er fantastisk.

05.06.14 17:35

Den afghanske tolken Faizullah Muradi (22) smilte fra øre til øre og takket veterankollegaene da han kom tilbake til Norge torsdag ettermiddag.

– Jeg er veldig glad, jeg ser fram til å møte mine veterankolleger. Jeg vil si takk til veteranene, de forlot meg ikke i denne kampen, sier Faizullah etter å ha landet på Gardermoen.

Muradi takket alle som har hjulpet ham etter at han ble tvangsutsendt fra Norge i forrige uke.

– De har gjort en fantastisk jobb, og nå er jeg her. Hvis de ikke hadde gjort det, vet jeg ikke hvor jeg hadde vært nå. Dette er mitt hjem nå, det er fantastisk, sier Muradi.

Var forsinket

Klokka 16.32 landet flyet med tolken og hans norsk støttespiller Morten Ekeland på Oslo Lufthavn.

Opprinnelig var planen å reise til Norge allerede onsdag, men problemer med å skaffe de nødvendige dokumenter gjorde det nødvendig å utsette avreisen.

Den afghanske tolken, som kjempet sammen med norske styrker i Afghanistan, ble tvangsutsendt til Italia i forrige uke. 22-åringen jobbet i flere år for norske styrker i Afghanistan, både som tolk og som soldat under kamphandlingene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den afghanske tolken Faizulla Muradi får saken sin behandlet i Norge. Her fotografert få minutter etterat han fikk den gledelige beskjeden. Foto: Morten Ekeland (NTB scanpix)

Sterke reaksjoner

Utsendelsen skapte sterke reaksjoner og mandag snudde Justisdepartementet og avgjorde at han får behandlet sin søknad om asyl på nytt i Norge. Han får også komme tilbake til Norge mens asylsøknaden behandles.

Nå føler Ekeland seg sikker på at Muradi skal få sin asylsøknad godkjent. Justisminister Anders Anundsen har imidlertid tidligere sagt at Justisdepartementets instruks kun handler om behandlingen av asylsøknaden og ikke er en forhåndsinnvilgelse av en eventuell oppholdstillatelse.

– Asylantene vil fortsatt bli individuelt vurdert i forhold til det reelle beskyttelsesbehovet. Behandlingen av asylsøknader vil være det samme, sier justisministeren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.