Nå får du billigere kjøtt

SALT OG VANN I KJØTT: Øker mendgen av produktet, uten at du får mer kjøtt. Dette gjør produktet billigere å produsere, men øker også saltinnholdet i maten.

SALT OG VANN I KJØTT: Øker mendgen av produktet, uten at du får mer kjøtt. Dette gjør produktet billigere å produsere, men øker også saltinnholdet i maten. Foto: Foto (Rema 1000)

Men kvalitetsmessig er det én hake ved de nye produktene fra Rema 1000.

24.04.12 14:03

(SIDE2): Matvarekjeden Rema 1000 lanserer en ny type varemerking, «Godt Kjøp», som er en type matprodukter som har ekstra lave priser.

Blant det som lanseres er «Svenskykyllingen», altså kyllingfilet som er tilsatt salt og vann. Kyllingfiletfileten tilsettes en blanding av salt og vann tilsvarende rundt 10 prosent av vekten.

Vil du velge billigutgavene selv om de er av dårligere kvalitet? Si din mening nederst.

Kunden tar kvalitetsvalget selv
- Råvarekunnskapen og informasjonen om innholdet i maten vi spiser i Norge er ofte noe begrenset i forhold til hva den er lenger sør i Europa. For at kundene skal kunne velge fornuftig mellom kvalitetsforskjeller trenger man i større grad en forklaring. Derfor lanserer vi «Godt Kjøp», sier innkjøpsdirektør i REMA 1000, Tor Erik Aag.

Gjennom å tydelig fortelle kunden om produktets egenskaper, ønsker Rema 1000 å gjøre kunden i stand til å foreta et kvalifisert valg om han vil kjøpe dette produktet, eller et produkt som er 100 prosent naturelt, heter det i pressemeldingen.

- Vi er 100 prosent åpne på at det er en kvalitetsforskjell, sier Aag.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Når man tilfører salt og vann i kjøtt blir det en saltlake som brukes som fyllstoff for å gjøre mengden av produktet større, og produksjonskostnadene blir billigere.

Dette er den vanligste typen av kyllingfilet i Sverige og Danmark, og flere steder i Sverige selger man ikke kyllingfilet naturell overhodet. Denne typen fyllstoff brukes blant annet ofte i bacon.

Smaker bedre?
Selv om prisen blir lavere, så mener kjeden at smaken likevel er god.

- Som en kuriositet kan vi nevne at Rema 1000 Danmark kun selger kyllingfilet med saltlake, fordi det er det kundene foretrekker. Mange skryter også av smaken på kyllingfileten de drar over svenskegrensen for å handle. Denne har oftest 15-25 prosent innhold av saltlake. Faktum er at i blindtester foretrekker de fleste kyllingfilet med saltlake i fordi den oppleves saftigere, sier Aag.

I serien «Godt Kjøp» lanseres også kyllingkjøttdeig, helgrillet kylling, winerpølser, strimlet svin, fiskekaker, kokt skinke, røkt laks, svinestek, kvernet kjøtt, bacon og koteletter.

Aftenpostens matspaltist Yngve Ekern reagerer på at Rema 1000 går stikk i strid med trenden om sunnere og renere mat, samt Helsedepartementets kostholdsråd.

- «Godt kjøp» kan fort bli oppfattet som «Dårlig gjort». Stadig flere forbrukere er opptatt av skikkelig råvarer og ærlig mat. Innsprøyting av saltvann i kylling og høyere fettinnhold i pølser blir nok ikke oppfattet som en riktig utvikling, sier Ekern til avisen.

Foto: Foto (Rema 1000)

Salt i matvarer er risikofaktor
Ser man på næringsinnholdet til kyllingen, og regner ut prosentandelen av salt, så inneholder kyllingen til sammen rundt 16,8 gram salt. Hvis du spiser 200 gram av kyllingen vil du altså få i deg 2,4 gram salt.

I dette tilfellet vil kyllingen inneholde 1,2 gram salt per 100 gram vare. For høyt inntak av salt kan blant annet føre til høyt blodtrykk, som er en av flere risikofaktorer for hjerneslag og hjerte- og karsykdommer. Til friske voksne anbefales det at inntaket av salt bør være under 5 gram per dag. For barn bør inntaket være mindre. Nordmenn får i gjennomsnitt i seg ti gram salt om dagen.

1,25 gram salt eller mer per 100 g regnes for å være mye salt i mat. Lite salt regnes for å være 0,25 g per 100 gram.

Selv om denne maten nå blir billigere, så er det viktig å passe på at saltinntaket ikke går over det som er anbelfalt. Produktet ligger derfor helt på grensen, mellom middels og mye.

- Det er ikke mye salt i dette produktet, det ligger på rundt det som er vanlig i for eksempel en vanlig kjøttdeig - altså rundt 1 prosent. Flere av produktene er nøkkelhullsmerkede, og det er ikke mer i salt i disse produktene enn i de vanlige matvareproduktene som du stort sett finner i dagligvarebutikkene, sier Aag til Side2.

Vil du velge billigutgavene selv om de er av dårligere kvalitet? Si din mening under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag