NA24.no

Nå følger flere banker etter

Sist oppdatert:
Den historiske avgjørelsen.

Onsdag kom Svein Gjedrem med et historisk kutt i styringsrenten. Les mer om kuttet her:

NA24 - din næringslivsavis

Den såkalte styringsrenten til Norges Bank ligger nå på 1,5 prosent, etter et kutt på 0,5 prosentpoeng.

Onsdag var det Skandiabanken som var først ute.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kutter med 0,5 prosent
I meldingen fra Skandiabanken heter det at de kutter med 0,5 prosentpoeng, noe som tilsvarer kuttnivået til sentralbanken.

- Skandiabanken justerer ned renten på boliglån, billån og innskudd med 0,50 prosentpoeng. Rentekuttet skjer etter endring i styringsrenten fra Norges Bank og som følge av nedgangen i prisen på penger i markedet, heter det fra Skandiabanken.

Den effektive renten for boliglån innenfor 60 prosent blir dermed på 3,35 prosent for kundene til Skandiabanken. Normalt vil bankene ligge rundt 1 prosentpoeng over styringsrenten for boliglån innenfor 60 prosents sikkerhet.

- Inntil 0,5 prosent
Nordea har besluttet å sette ned boliglånsrenten med inntil 0,50 prosentpoeng. Bakgrunnen for rentenedsettelsen er endring i pengemarkedsrentene, sentralbankens signaler på rentemøtet og forventet utvikling videre, skriver banken i en melding.

- Etter mange turbulente måneder i boliglånsmarkedet konstaterer vi at stadig flere kunder har valgt Nordea, samtidig som kundetilfredsheten øker. Vi har gode boliglånsbetingelser, og også denne gangen ønsker vi å være raske til å følge utviklingen i pengemarkedet og signalene fra sentralbanken. Ny beste boliglånsrente hos Nordea er 3,15 prosent, sier konserndirektør og leder for bankvirksomheten i Norge Anne Stärk-Johansen.

Nominell rente i Nordea er på 3,15 prosent på et boliglån på to millioner kroner til Fordel Pluss-kunder innenfor 80 prosent av verdigrunnlaget etter endringen. Fordel Pluss-kundene vil få 2,70 prosent rente på innskudd fra kr 500.000 på Kapitalkonto, ifølge banken.

Her kan du følge renteavgjørelsen med TV 2 Nyhetskanalen direkte.

305674

Banker melker
En graf Gunnar J. Torgersen i Holbergfondene har laget, viser at renteforskjellene mellom utlånsrenten og pengemarkedsrenten/styringsrenten har økt kraftig det siste halve året. .

Sommeren 2007 var forskjellen mellom Norges Banks styringsrente og et gjennomsnitt av beste nominelle boliglånsrente fra de 20 største bankene nær en halv prosentpoeng. Nå ligger forskjellen på opp mot 2 prosentpoeng.

Mye av grunnen til dette skyldes at det har blitt dyrere for bankene å finansiere sine egne innlån.

Nibor, tremåneders pengemarkedsrente, brukes som grunnlag for å beregne hvor mye det koster å låne penger i bedriftsmarkedet. Denne renten har det siste halve året gått fra å være ganske nær Norges Banks styringsrente til å ligge langt over.

Men bankene benytter også anledningen til å øke renteinntektene sine. Som grafen viser har imidlertid pengemarkedsrentene falt langt mer enn bankrentene fra fjor høst, og gapet mellom disse to, viser tydelig at boliglånsrentene kunne vært lavere.

Les mer her: Slik har bankene melket rentefesten

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere