Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Nå forsvinner 50-øringen

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Se når du sist kan bruke 50 øringen.

50-øringen trekkes tilbake, og vil sist være i bruk som betalingsmiddeli Norge 1. mai 2012.

– Årsaken til at 50-øringen trekkes tilbake, er at den ikke lenger sirkulerer som en ordinær betalingsmynt. Den brukes i butikker for å gi igjen veksel, mens kundene i stor grad legger mynten til side i stedet for å bruke den ved senere betalinger, opplyser direktør Trond Eklund i avdeling for kontante betalingsmidler.

Dette betyr at Norges Bank må produsere et stort antall 50-øringer selv om det i utgangspunktet er mer enn tilstrekkelig antall mynter i omløp. Årlig netto utgang fra Norges Bank har de siste årene vært mellom 15 og 22 millioner stk. Ved utgangen av 2010 var det ca 359 millioner 50-øringer i sirkulasjon.

50-øringen vil fortsatt være tvungent betalingsmiddel og kunne brukes på ordinær måte i ett år, dvs. fram til 1. mai 2012. Norges Bank er deretter pliktig til å innløse 50-øringen i ytterligere 10 år, heter det i meldingen.

Tilbaketrekkingen medfører også at øre-betegnelsen forsvinner på norske mynter 1. mai neste år, og at beløp som skal betales med kontanter etter denne dato skal avrundes til nærmeste hele krone.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!