NA24.no

Nå forsvinner 50-øringen

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Se når du sist kan bruke 50 øringen.

50-øringen trekkes tilbake, og vil sist være i bruk som betalingsmiddeli Norge 1. mai 2012.

– Årsaken til at 50-øringen trekkes tilbake, er at den ikke lenger sirkulerer som en ordinær betalingsmynt. Den brukes i butikker for å gi igjen veksel, mens kundene i stor grad legger mynten til side i stedet for å bruke den ved senere betalinger, opplyser direktør Trond Eklund i avdeling for kontante betalingsmidler.

Dette betyr at Norges Bank må produsere et stort antall 50-øringer selv om det i utgangspunktet er mer enn tilstrekkelig antall mynter i omløp. Årlig netto utgang fra Norges Bank har de siste årene vært mellom 15 og 22 millioner stk. Ved utgangen av 2010 var det ca 359 millioner 50-øringer i sirkulasjon.

50-øringen vil fortsatt være tvungent betalingsmiddel og kunne brukes på ordinær måte i ett år, dvs. fram til 1. mai 2012. Norges Bank er deretter pliktig til å innløse 50-øringen i ytterligere 10 år, heter det i meldingen.

Tilbaketrekkingen medfører også at øre-betegnelsen forsvinner på norske mynter 1. mai neste år, og at beløp som skal betales med kontanter etter denne dato skal avrundes til nærmeste hele krone.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere