*Nettavisen* Økonomi.

Nå går nordmenn av skaftet

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Ellevill julehandel i år gjør at 700.000 nordmenn får problemer i januar 2013. Flere storbanker bekymret.

21.12.12 09:54

Bankene står i kø for å varsle om nordmenns elleville julehandel. Svært mange bruker mere penger på jula enn det de egentlig har råd til.

Jula er tida for å bli fristet. I følge Virkes prognoser for årets julehandel vil nordmenn brenne av 50 milliarder kroner på julen 2012.

10 prosent shopper over evne
- Nordmenn flest har god privatøkonomi. Vi har lav ledighet, lave boliglånsrenter og høyreallønnsvekst. Likevel viser en landsrepresentativ undersøkelse Sentio Research nylig har gjennomført for Danske Bank at en av ti nordmenn lar seg friste til å shoppe ut over evne i julehandelen, opplyser privatøkonom i Danske Bank Monica Haftorn Iversen overfor Nettavisen NA24.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Undersøkelsen viser også at seks prosent av nordmenn over 18 år regner med å ha kredittkortgjeld på nyåret og fem prosent er usikre på om de kommer til å ha kredittkortgjeld.

- Det at én av ti nordmenn svarer at de kommer til å ha kredittkortgjeld eller at de er usikre gjør meg litt bekymret. Dette kan bety en ikke har oversikt over sin egen privatøkonomi og at de lever på forskudd, sier Haftorn Iversen.

I følge Virke vil hver nordmann i gjennomsnitt bruke 10 000 kroner på julehandelen. Av de som svarer at julehandelen fører til kredittkortgjeld, vil én av tre ha en gjeld på 10.000 kroner eller mer.

- Jeg skjønner at folk ønsker å unne seg noe ekstra til jul og at jula er en tid for å glede andre og hygge seg. En må likevel passe på sånn at julehandlinga ikke går over styr sånn at en sliter med dyre forbrukslån langt inne i det nye året, sier Haftorn Iversen.

Elleville kvinner
Forbrukerøkonom Magne Guidnersen i SpareBank 1 deler bekymringen.

En fersk forbrukerundersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at én av fire nordmenn vedgår at de pleier å bruke mer til jul enn de hadde tenkt. Særlig kvinner sprenger julebudsjettet. 33 prosent av kvinnene bruker mer enn planlagt til jul mot 21 prosent av mennene.

- Så lenge økonomien tillater det, er det ikke noe problem. Men for de som allerede er i en utsatt økonomisk situasjon kan det bli kritisk om julehandelen kommer ut av kontroll, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

- Vil slå alle rekorder
Undersøkelsen viser også at voksne over 18 år regner i gjennomsnitt med å bruke 7.945 kroner ekstra til jul.

- Det er en økning på 320 kroner eller 4,2 prosent fra i fjor. Til sammen gir det et ekstraforbruk til jul på over 30 milliarder kroner. Dermed er det all grunn til å tro at julehandelen igjen slår alle rekorder, sier Gundersen.

Veksten i juleforbruket er omlag på linje med lønnsveksten og derfor godt innenfor det nordmenn flest har råd til.

- De fleste av oss har god råd og en grei økonomi. Vi tåler derfor å skeie litt ut til jul, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

700.000 frykter januar
Mange har så pass god styring av egen økonomi at de ikke har noe å frykte når regningene kommer utpå nyåret. Men hele 19 prosent eller rundt 700.000 personer er i større eller mindre grad redde for at de får dårlig råd i januar på grunn av et for høyt juleforbruk.

- Det er overraskende at så mange frykter konsekvensene av julehandelen. Det gir en dårlig økonomisk start på det nye året å blakke seg helt til jul, sier Gundersen.

Ber om avdragsfrihet i 2013
Torsdag meldte Storebrand Bank om sterk pågang fra kunder som ønsker avdragsfrihet på boliglånet de første månedene i 2013. Spesielt de siste to ukene har banken merket en større pågang fra kunder som ønsker dette.

– Dette tyder på at mange legger opp til et forbruk i desember som går hardt utover økonomien i januar og februar. Med god planlegging og jevnlig sparing kunne dette vært unngått for mange, sier informasjonssjef i Storebrand Kristina Picard, som legger til at banken strekker seg langt for å hjelpe kunder som strever med økonomien innenfor regelverket.

Trangt i januar og februar
Det er flere grunner til at mange opplever januar og februar som tøffe måneder økonomisk. En faktor er at mange har fått desemberlønnen tidligere enn vanlig, slik at perioden frem til neste lønningsdag føles ekstra lang.

En annen faktor er alle regningene som kommer tidlig på året. Strøm, NRK-lisens og forsikringer er vanlige utgifter i januar, og noen får også regning på kommunale avgifter. Fritidsaktiviteter for små og store skal betales, og tidlig i februar skal mange betale avdrag til Lånekassen.

– Den viktigste grunnen er nok likevel at mange bruker mer enn de hadde tenkt på julefeiringen, sier Picard.

Snakk med kreditor
Monica Haftorn Iversen har ett godt råd til deg som havner i pengeknipe etter jul.

- Sliter du med å betale regningene dine etter jul, ikke nøl med å kontakte kreditor. Det verste du gjør er å la være å betale regningene og håpe på at det går over. De aller fleste kreditorer er fleksible, og en kan for eksempel få delt opp regningen. Sjekk med banken om du kan få en avdragsfri periode på boliglånet ditt for å komme deg på rett kjøl. Det å ty til avdragsfrihet bør være en engangshendelse. Det er viktig at du setter opp et budsjett slik at du slipper å havne i bakevja til neste jul igjen, sier Haftorn Iversen.

MEST LEST AKKURAT NÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag