*Nettavisen* Økonomi.

Nå går skireisene unna

Foto: (Anders Røeggen/Nettavisen)

Mildvær trigger drømmen om pudder i Alpene.

24.11.11 12:30

Snømangel og mildvær gjør at noen merker økt pågang fra skientusiaster. For nå bestilles det skireiser til Alpene i stor stil, og langt flere enn det gjorde på denne tiden i fjor.

Vil ha snø - og sol

«STS Alpereiser opplever storsalg av skireiser til Alpene både fra Norge og Sverige!» heter det i en pressemelding fra charterselskapet som er Nordens største arrangør av skireiser til Alpene.

- Vi regner med å kunne selge 39.000 reiser totalt i Norden for kommende vinter og er selvsagt fornøyd med denne positive utviklingen, sier administrerende direktør Peter Johnson i STS Alpereiser.

Han tror sterk norsk og svensk valuta, kombinert med ønsker om behagelig solvarme i bakkene gjør at mange velger Alpene fremfor hjemlige fjell.

Selv om salget nå tar av under en mildværsperiode, indikerte Alpereisers forhåndssalg i sommer at noe var på gang. 31. oktober var det solgt 12 prosent flere reiser enn på samme tidspunkt i fjor. Mandag ble det satt ny rekord med et totalsalg på over 1200 reiser på én dag. Forrige rekord var på 780 reiser.

STS Alpereiser tilbyr 18 reisemål i fire alpeland fra Norge, men det er destinasjonene i Østerrike som selger best. Nordmenn vil gjerne til Bad Gastein og Saalbach, men italienske skisteder er også populære.

Les også: Vil sende flere til Østerrike

Skianleggene må utsette

Her hjemme i Norge gjør høstvarmen det vanskelig for skianleggene. Snøen som kom i midten av oktober er nå nesten borte i fjellet. Dermed har skianleggene utsatt åpningen enda en uke.

- Vi har fremdeles håp om å åpne lørdag 12. november, men vi trenger minst to-tre dager med minusgrader for å produsere nok snø til å ha løyper klare, forteller Elisabeth Lien i Geilo Skiheiser til Hallingdølen.

I Trysil må skisenteret utsette sesongåpningen i minst to uker. Onsdag morgen var temperaturen i Trysil ni plussgrader. Det er altfor varmt til at kunstsnøanlegget kan brukes, melder Storm.no.

- Fram til 9. november melder meteorologene plussgrader hver dag. Vi klarer ikke åpning til helgen, og neste helgs ski in-arrangement må også avlyses, sier driftssjef Jan Linstad i SkiStar Trysil.

I Hemsedal har skisenteret opplevd en del avbestillinger, men de trøster seg med at vinteren bare så vidt er i gang.

- Vi mister en del treningssamlinger, blant annet med landslaget, og litt helgetrafikk. Men det store rushet starter ikke så tidlig, sier driftssjef Andreas Smith-Erichsen til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Star Tour Sportreiser)

Her kan det være nok snø

Hvis du absolutt MÅ på ski nå er det håp enkelte plasser i Alpene allerede nå. Charterselskapene drar ikke før rundt nyttår, men for dem som finner noen billige flybilletter trenger ikke helgen bli nevneverdig dyr. Det er tross alt ikke høysesong riktig ennå.

Prøv Nettavisens reisesøk.

Sist uke kom Skiinfo.no med noen tips, men her må man ta forbehold om væromslag de siste dagene.

I Østerrike ble Dachstein, Molltal, Sölden og Tux trukket fram som gode destinasjoner. I Frankrike går det an å prøve seg i Les 2 Alpes, mens Italia har aktuelle skisteder som Passo Stelvio, Val Senales og Cervinia. I forrige uke gikk det an å stå på ski i Engelberg og Saas Fe i Sveits.

Les også:Her finner du snøen

Annonsebilag