*Nettavisen* Økonomi.

Nå gransker USA prisene

Foto: Choi Jae-koo (AP)

Risikovokterne under lupen.

01.10.09 08:32

De tre store amerikanske og internasjonale kredittratingbyråene Moody’s, Stadard & Poors og Fitch ble gjennomgått av ikke mindre en to ulike komiteer i den amerikanske Kongressen onsdag.

Både komiteen for overvåking og regjeringsreformer og komiteen for finansielle tjenester i representantenes hus gikk i onsdag ettermiddag og kveld hardt på kredittratingbyråene og deres rolle i forbindelse med finanskrisen. Ønsket om reformer for bransjen er stor blant politikerne på Capitol Hill.

Kredittratingbyråene har fått mye av skylden for subprimekrisen og den påfølgende globale finanskrisen. Byråene beskyldes for å ha gitt altfor gode gjeldsratinger til produktene basert på subprime lån, og da boblene sprakk ble ratingene kutte over en lav sko med tilhørende verdifall for dem som eide produktene og gjeldspapirene.

Moody’s får svi
Det er spesielt ratingbyrået Moody’s som fikk gjennomgå i komitéhøringen i reformkomiteen, hvor to avhoppede Moody’s ansatte la frem detaljer rundt det de mener var urovekkende praksis i byrået.

Den ene av de to, Scott McCleskey, ledet selskapets kontrollavdeling som har ansvaret for å påse at selskapet overholder regelverkene. Den andre er tidligere analytiker Eric Kolchinsky, som har blitt suspendert fra sin stilling.

Moody’s har de siste par ukene også fått hard medfart i aksjemarkedet som følge av fokuset som er satt på selskapet og bransjen. Omkring en fjerdedel av markedsverdien har blitt borte.

Blandet roller
De to tidligere Moody’s-ansatte påpekte i onsdagens komitéhøring det de mener var ratinger satt høyere enn Moody’s visste var riktig for å få kundenes gunst og mangelfull overvåking av gjeld utstedt av kommunale og statlige etater, ifølge Reuters.

Kolchinsky mente også at overvåkingsavdeling var underbemannet og manglet uavhengighet i forhold til de kommersielle avdelingene i konsernet.

Moody’s hadde sendt sin kredittdirektør, Richard Cantor til å forsvare selskapet i komiteen. Cantor innrømmet onsdag over for komiteen at Moody’s hadde undervurdert omfanget av subprimekrisen, men at firmaet frivillig har gjennomført reformer i driften og gjort den mer transparent, ifølge Associated Press. Han mente for øvrig at påstandene fremsatt av Kolchinsky er grunnløse.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lawrence Jackson

Ny skrape for børsmyndighetene
Den amerikanske børsmyndigheten Securities and Exchange Commission kom heller ikke uskadet fra høringen i reformkomiteen.

- Jeg er bekymret over SECs inaktivitet etter å ha mottatt McCleskeys brev som inneholder alvorlige påstander om lovbrudd i Moody’s, sa komiteens formann, republikaneren Edolphus Towns, med henvisning til et brev den tidligere Moody’s-sjefen sendte i mars i år, ifølge Reuters.

SEC skal også først ha tatt kontakt med Kolchinsky sist uke da hans bekymringer ble offentlig kjent. Dermed kan det gå mot en ny ripe i lakken for SEC, som fortsatt er skadeskutt etter Madoff-skandalen.

Bestemmende for prisen
Kredittratingbyråenes rolle er å vurdere risikoen tilknyttet gjeldsutstedelser av offentlige myndigheter, selskaper og private bedrifter. Ratingbyråenes ratinger brukes til å sette den rette prisen (les rentepåslaget) for gjeld som utstedes og avgjørende for om de for lån i finansmarkedene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtidig er det de utstedende institusjonen og selskapene som betaler ratingbyråene for jobben med å utarbeide ratingene, en dobbeltrolle som er et av hovedankepunktene mot bransjen.

Et annet ankepunkt er at selskaper som har ønsket en rating har gått rundt å shoppet ratinger basert på foreløpige ratinger de har fått fra ratingbyråene, og dermed gått for en full rating fra det byrået som har gitt den beste ratingen.

Jobber med lovforslag
Komiteen for finansielle tjenester i representantenes hus fikk onsdag besøk av topplederne i de tre ledende ratingbyråene i forbindelse med av komiteen jobber med et lovforslag som skal gi SEC jobben med å utarbeide regelverk for utarbeidelse av ratinger.

Komiteen har som mål å få vedtattet et lovforslag i løpet av de to tre nærmeste ukene for oversendelse til full behandling i Huset og Senatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag