NA24.no

Nå har de fått rekordlav rente

HELE FAMILIEN: Den kongelige svenske familien fotografert på Stockholm slott da kong Carl Gustaf fylte 58 år i 2004.
HELE FAMILIEN: Den kongelige svenske familien fotografert på Stockholm slott da kong Carl Gustaf fylte 58 år i 2004. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ny sjokkrente for søta bror.

Riksbanken vedtok torsdag morgen å kutte styringsrenten til 0,25 prosent fra 0,5 prosent.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

De ser også lav rente i lang tid fremover. I løpet av tredje kvartal vil renten ligge på 0,3 prosent og holde seg på dette nivået i minst ett år. Om to år vil styringsrenten etter Riksbankens beregninger ligge på 1,8 prosent. Året etter ser de et rentenivå på 4 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Rentebeslutningen var ikke enstemmig. Et medlem i Riksbanken stemte for å sette renten til null.

Uventet kraftig kost
Rentekuttet kom overraskende på markedet.

Ifølge en undersøkelse foretatt av SME Direkt ventet 13 av 14 analytikere at styringsrenten skulle være uforandret, mens èn analytiker ventet kutt. Forrige gang Riksbanken kuttet renten var 20.april, da den kuttet 0,50 prosentpoeng av styringsrenten.Siden september i fjor er den svenske renten blitt redusert med hele 4,25 prosentpoeng.

Bakgrunnen for rentekuttet kommer etter at de har gjennomgått utsiktene til den svenske økonomien. Vårt naboland sliter med stigende ledighet som nærmer seg ti prosent, og den økonomiske nedturen ser ut til å bli dypere. For inneværende år har Riksbanken nå kuttet bruttonasjonalproduktet til minus 5,4 prosent fra 4,5 prosent som var deres tidligere anslag. For neste år ser de derimot utsikter for en noe høyere vekst enn tidligere antatt. I 2010 venter de nå en BNP-vekst på 1,4 prosent mot 1,3 prosent. De beholder synet på 2011 der BNP er ventet å øke med 3,1 prosent.

Riksbanken ser også en økning en noe bedre prisvekst enn hva de har operert med tidligere For 2009 hever de forventningene for konsumprisindeksen til et fall på 0,2 prosent fra et fall på 0,3 prosent, og oppjusterer også forventet prisvekst for 2010 til 1,4 prosent fra 1,3 prosent.

Den svenske sentralbanken opplyser at finansmarkedene fungerer mer effektiv nå, men vil likevel tilby 100 milliarder svenske kroner i fastrentelån som løper over tolv måneder.

Større forskjell mot Norge
Her i Norge satte Norges Bank styringsrenten ned til 1,25 prosent fra 1,50 prosent for to uker siden. Beslutningen fra Riksbanken innebærer at renteforskjellene blir større mellom Norge og Sverige.

Den europeiske sentralbanken holder også sitt rentemøte torsdag. Der er det ventet at styringsrenten vil bli beholdt uendret på én prosent, men det er knyttet en del forventninger rundt hvordan den sentralbanken ser utviklingen.

Til neste uke kommer den britiske sentralbanken, Bank of England, men sin rentedom. I Storbritannia ligger styringsrenten på 0,5 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere