NA24.no

Nå har de gitt etter for press

Sist oppdatert:
AMD har gjort store forandringer den siste tiden, og lanserer nå det som trolig er verdens råeste prosessor for privatmarkedet.

Prosessorprodusenten AMD har lenge hatt et markedsføringsmessig handikapp i forhold til Intel. Problemet har vært å overbevise folk om at DDR (1) er bedre for dem enn DDR2, som Intel benytter. For folk flest er 2 bedre enn 1.

Fordeler og ulemper
Forskjellen mellom DDR (1) og DDR2 er flere, men den viktigste forskjellen er at DDR2 har langt høyere frekvens, og dermed kan behandle data fortere. Ulempen har derimot vært at DDR2 har hatt høyere forsinkelse fra en instruksjon har blitt instruert og til den faktisk har blitt gjennomført.

For å illustrere det enkelt: Det betyr ikke noe om du kan løpe 60 meter på halvparten så lang tid som alle andre, hvis du venter 10 sekunder fra startskuddet går og til du begynner å løpe.

Påvirkes forskjellig
Fordi AMD og Intels prosessorer er bygget opp på forskjellig måte, så har denne forsinkelsen betydd veldig mye, mens selve hastigheten på minnet i seg selv ikke har betydd så mye. Intels prosessorer er derimot bygget på en slik måte at hastigheten har langt mer å si enn forsinkelsen.

Derfor har AMD holdt seg på DDR(1)-baserte løsninger og fått god ytelse med dette, mens Intel har gått over til DDR2 som gir deres prosessorer bedre ytelse. Fordi minne i utgangspunktet spesifiseres med hastighet, og ikke forsinkelsen, gir dette dermed en markedsføringsmessig ulempe, selv om de mer innvidde også ser på forsinkelsen og forstår forskjellen.

DDR2 blir akseptabelt for AMD
Utviklingen av DDR2 har gått fort fremover de siste par årene, og hastigheten har gått oppover, samtidig som de også har vært i stand til å senke forsinkelsen. Nå har forsinkelsen kommet til et slikt punkt at det for AMD gir en marginal ytelsesforbedring ved å gå over til DDR2 fremfor DDR(1).

Ved å gå over til DDR2 slipper en også den markedsføringsmessige ulempen ved å benytte «gammel» teknologi, og det er derfor ingen overraskelse at AMD nå har begynt overgangen. Samtidig sørger nå AMD for at minneprodusentene nærmest kan legge vekk DDR-produksjonen, og satse nesten alt på DDR2 som nå både AMD og Intel satser på.

Storlansering uten ytelsesbetydning
I dag lanserte selskapet sin nye prosessorserie formelt, og de første testene på nettet viser ikke overraskende at ytelsen med DDR2 er nærmest ubetydelig bedre enn DDR(1) i praksis.

Samtidig som AMD beveger seg over til DDR2, forandrer selskapet også «kontakten», kalt sokkel, mellom prosessoren og hovedkortet. Mens den tidligere sokkelen hadde 939 pinner og ble kalt Socket939, har den nye utgaven fått 940 pinner og får navnet AM2. Samtidig har AMD sørget for at alle som vil oppgradere sine systemer samtidig må kjøpe en ny prosessorkjøler.

Overpriset råtass
Sammen med denne overgangen, lanserer også AMD det som trolig er verdens råeste prosessor for vanlige datamaskiner. Den har fått navnet Athlon 64 FX-62, og har to kjerner på 2,8 gigahertz og to megabyte nivå 2 hurtigminne. Den tidligere toppmodellen var på 2,6 gigahertz. Prisen på denne toppmodellen er såpass stiv at den strengt tatt ikke kan anbefales til noen.

Ifølge Hardware.no er det i dag lansert totalt 17 prosessorer som støtter DDR2 og den nye AM2-sokkelen.

Les flere IT-saker på fåre IT sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere