Gå til sidens hovedinnhold

- Nå har jeg 12.000 ansatte

Petter Stordalen betalte 1.000 ganger mer i skatt enn han fikk i lønn.

Petter Anker Stordalens forretningsimperium suser videre i lynfart.

Og med det har han endt opp som en av Nordens desidert største arbeidsgivere.

- Med søkke og snøre har vi rundt 12.000 ansatte. Jeg er desidert den største arbeidsgiveren innenfor hotell- og reiseliv, sier Petter Stordalen til Nettavisen NA24.

Ikke minst har antallet ansatte hatt en eksplosjon i hans heleide selskap Home Invest.

Milliarder i lønn
Ved starten av året var det 4.931 årsverk i konsernet. Dette er en oppgang på nesten 20 prosent fra 2011, da det var 4.133 årsverk.

Bare i arbeidsgiveravgift alene kostet det 330 millioner kroner til statskassen i fjor.

Totalt hadde konsernet vel 2,3 milliarder kroner i lønnskostnader. Selv tok Stordalen ut magre 506.000 kroner i lønn/bonus som administrerende direktør, mens styret i konsernet mottok 2,6 millioner kroner.

Milliarder tilgjengelig
Konsernregnskapet omfatter de tre hovedområdene hotelldrift, eiendomsvirksomhet og kapitalforvaltning. De tre kjerneområdene driftes gjennom datterselskapene Nordic Choice Hospitality Group, Home Properties og Home Capital. Av disse er det hotell- og restaurantbiten som står for det meste av inntektene.

I 2012 hadde konsernet driftsinntekter på 6,21 milliarder kroner, mens driftskostnadene var på 5,86 milliarder. Til sammenligning var disse på henholdsvis 5,67 milliarder og 5,18 milliarder året før.

- Vi hadde en sterk topplinjevekst i det som er et vanskelig marked. Vi har også en bra tilbakemelding på resultat før skatt. Legger man til avskrivningene betyr det at vi har gode 570 millioner kroner i positiv cashflow fra driften, sier Stordalen.

Samtidig som utgiftene økte markant endte driftsresultatet på 358 millioner kroner, ned fra 482 millioner kroner i 2011.

- Vi er svært godt fornøyd med det. I tillegg har vi i underkant av 400 millioner i cash, 800 millioner kroner i likvide aksjer og obligasjoner og cirka 400 millioner i ikkebenyttede lånefailiteter, så vi har over 1,5 milliarder i tilgjengelige likvider. I tillegg fortsetter veksten vår inn i 2013, og vi forventer at veksten skal fortsette både på topplinje, før og etter skatt, sier Stordalen.

- Vi har alltid hatt et religiøst forhold til cashflow og cash og vi er lojale til vår tro.

Halv milliard i skatt
Konsernet hadde samlet en skattekostnad på 576 millioner kroner, med store forskjeller i de forskjellige landene.

I Norge var den betalbare skatten på 51,2 millioner kroner, i Danmark 2,4 millioner kroner mens Sverige var den desidert største mottakeren med hele 465 millioner kroner. Men det skyldes spesielle forhold, der skatten for tidligere år betales nå.

- Når jeg betaler så utrolig mye skatt, noe man bør være stolt av, så skyldes det en skattesak i Sverige som ikke endelig er avgjort, men som vi betaler nå. Men jeg tror vi må betale den, så det er derfor vi tar den nå.

- Skal vokse mer
Etter fjoråret har Stordalen også satset store summer på ytterligere vekst. Så langt i år har han vært med på oppkjøp av flere handlesentere og ikke minst har han, etter å ha forlatt hotellmarkedet i Danmark, returnert med brask og bram.

I juni annonserte han at han har kjøpt tre hoteller av Asmund Haares First Hotels. Hotellene Skt. Petri og Hotel Vesterbro ligger begge i København, mens han også sikret seg Hotel Amaranten i Stockholm.

Med 1,5 milliarder i likvider er det dermed muligheter for at han kan få enda flere ansatte. Stordalen selv er i hvert fall klar på hva de skal.

- Veksten skal fortsette, sier han.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken