*Nettavisen* Økonomi.

Nå har kronen blitt favoritten

Foto: (Scanpix)

Markedet vender blikket mot rike land som Norge.

21.01.09 19:50

Mens styringsrentene er på vei mot null over hele verden vender valuthandlerne blikket mot økonomier med stort handelsoverskudd, som Norge, Japan og Sveits.

NA24 - din næringslivsavis

- Kronen er favoritt
Ifølge Bloomberg News har Goldman Sachs utropt den norske kroner som en av sine favoritter i 2009, og ser en mulig styrkelse for den norske valutaen på 17 prosent mot dollaren.

Den norske kronen har nådd rekordsvake nivåer mot de store valutaene de siste månedene. Høy usikkerhet og frykt i valutamarkedene, fallende rentedifferanser og stupende oljepris førte til at profesjonelle aktører dumpet kronen i løpet av høsten og vinteren.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mindre carry trade
Den globale økonomiske krisen som har tvunget sentralbanker over hele verden til å kutte renten ned mot null har også medført at avkastningen fra såkalte «carry-trades» er redusert med nærmere 50 prosent, ifølge nyhetsbyrået.

«Carry trade» skjer ved at investorer låner med lav rente og investerer i papirer med høyere rente. I fjor kunne man for eksempel låne i Japan, hvor renten bare er marginalt over null, og investere i et land hvor rentenivået er høyere.

Interessen for denne typen investering har imidlertid avtatt fordi risikoen har økt betydelig med de urolige valutamarkedene.

Tryggere
Valutaer i land med handelsoverskudd oppfattes som tryggere, mener analytikerne.

- Tidevannet har snudd. Overskuddsvalutaer som sveitserfranc og yen ventes å holde seg stabile, mens valutaene i land med store underskudd er ganske sårbare, sier senior valutaanalytiker Jens Nordvig hos Goldman Sachs i New York til Bloomberg News.

- Kronen skal styrke seg
DnB Nor Markets tror markedene gradvis skal normalisere seg i løpet av året, og at risikoappetitten vil tilta.

Ifølge meglerhusets siste makroøkonomiske oversikt venter de at kronen skal styrke seg i de neste 12 månedene. Mot slutten av 2009 venter analytikerne at euroen koster 8,20 kroner, mens ett britisk pund koster 8,63 kroner. En dollar vil koste 5,47 kroner.

- Blant annet venter vi at oljeprisene skal stige i løpet av dette året og stabilisere seg på nivåer over 60 dollar fatet. I tillegg antar vi at markedene gradvis skal normaliseres og at profesjonelle aktører igjen skal fatte interesse for den norske kronen, noe vi allerede ser tegn til, skriver analytikerne i rapporten.

Følg valutakurser

I dag handles et britisk pund for 9,62 kroner, mens dollaren koster 6,99 kroner. En euro koster 9,02 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.