*Nettavisen* Økonomi.

Nå holder finansverden pusten

Foto: (Reuters)

Snart avgjøres nemlig en av tiårenes største thrillere.

07.05.10 11:01

Så langt i den britiske valgkampen har investorene i finansmarkedene veddet på David Cameron ville danne en sterk konservativ regjering. Likevel peker meningsmålingen imot det britene kaller et «hengende parlament», der ingen av partiene kan utrope seg til valgvinnere etter torsdagens valg. Man må tilbake til 1974 for å finne sist gang velgerne ikke klarte å stemme frem et parti til majoritet i parlamentet.

Selv om det britiske underskuddet er over elleve prosent av bruttonasjonalproduktet, noe som er høyere enn Hellas, har investorene hatt tro på at en sterk, ny regjering ville takle problemene i økonomien.

Et «hengende parlament» vil kunne reversere dette synet.

Frykt fra økonomene
I det britiske valget er det flere økonomer som har uttrykt sin frykt for et «hengende parlament». Frykten har gått på at en svak regjering ikke ville innføre store nok innstramminger i økonomien. De siste dagene har imidlertid frykten blitt mindre, og pundet har styrket seg noe. Torsdag morgen var imidlertid pundet ned 0,5 prosent til 1,5023 mot dollar, mens den styrket seg til det sterkeste nivået på ni måneder mot euro, 84,87 pence.

I morgentimene norsk tid var pundet i 9,1581 mot kroner.

Her kan du følge valutakursene

Den britiske økonomien er i ferd med å komme seg fra den lengste resesjonen noensinne. I valgkampen har også økonomien vært et sentralt punkt, med statsminister Gordon Brown som advarer imot de konservatives David Cameron for at ny nedtur kan skje. Cameron har uttrykt vilje til å innføre en ekstra bankskatt, mens Brown ønsker et globalt tiltak.

En gjennomgang det uavhengige analyseinstituttet «The Institute for Fiscal Studies» hadde gjort per 27. april, viste at Labour kun hadde spesifisert 13 prosent av de nødvendige økonomiske kuttene i sin kampanje, mens Toryene hadde spesifisert 18 prosent. Best ut kom Liberaldemokratene som hadde spesifisert 26 prosent av de nødvendige kuttene i budsjettet. I sum er det imidlertid klart at velgerne ennå ikke har fått høre om den kraftige hestekuren Storbritannia må gjennom for å få orden på sin økonomi.

Tidenes valgthriller
I det spesielle britiske valgsystemet er det kun vinneren i hver valgkrets som får plass i parlamentet, og det er ingen utjevningsmandater. Dette har ført til to dominerende partier. Denne gangen har imidlertid det Liberale-partiet blandet seg inn, og onsdagens målinger viser at de konservative leder med 35 prosent, mens Labour og Liberaldemokratene er likt rett bak. Dermed ser det ut til at veddemålet til investorene, med en sterk Tory-regjering, ikke slår inn.

I innspurten av valget har Liberaldemokratenes Nick Clegg fått økt motstand, mens Gordon Brown og Labour håper på en avtale med Liberaldemokratene etter valget. Dette kan altså snu opp ned på forventningene i finansmarkedene. Selv om de fleste investorer tenderer mot en støtte til Camerons «Torier», er det forutsigbarheten som er mest viktig i finansmarkedene.

Torsdagens valg i Storbritannia er altså det mest usikre på flere tiår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.