NA24.no

Nå jubler de på børsen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
Det fryktinngytende raset har stanset. Pilene peker opp!

StatoilHydro bykset to prosent sekunder etter at børsen åpnet. Foreløpig kan det se ut til at investorene får en hyggelig slutt på en ellers meget volatil og mørk uke.

NA24 - din næringslivsavis

- Heldigvis, det har vært en begivenhetsrik uke, sier analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities til NA24s kommentar om en god slutt på uken.

Hovedindeksen landet torsdag på 358,99 poeng, tilsvarende en oppgang på 0,45 prosent. Oslo Børs har fredag viste sterke formtakter. Fredag ettermiddag stiger hovedindeksen 2,22 prosent til 366,95 poeng.

- Det er mørkt nå, men en lysning i horisonten. Den blir imidlertid ikke umiddelbar, sier analytikeren.

Finanskrisen
Markedene verden over har reagert positivt på at Lehman Brothers nå leter etter en kjøper.

Les saken her: Klappjakt på penger

- Dersom Lehman blir reddet og ytterligere kredittrisiko fjernet vil finans igjen reagere positivt. Markedene har også en sikkerhet i at amerikanske myndigheter opptrer som en garantist, og ikke vil la en bank gå under, sier analysesjefen om saken.

Oslo Børs sine kraftige svingninger de siste dagene har både vært preget av oljeprisfall og ulike nyheter fra finansmiljøet. Dager Europa-børsene har steget, har Oslo Børs endt ned. Dette er hovedsakelig på grunn av råvareprisene sier Myrseth.

- Vi ser at Oslo Børs stiger på gode nyheter fra finansmarkedet, men kan samme dag falle om oljeprisen skulle svekkes, sier han.

Olje opp
Oljeprisen har tatt seg noe inn så langt i dagens handel med 1,1 prosent, og oktoberkontrakten omsettes nå til 98,74 dollar per fat. Samtidig faller det negativt korrelerte bytteforholdet mellom dollaren og kronen. Men du må fortsatt betale 5,74 kroner per dollar.

Oljemyggen DNO løftes fem prosent til 6,27 kroner etter gode nyheter om deres eksportsituasjon i Irak.

Les saken her: DNO kan starte produksjonen igjen

Yara tar igjen noe av det tapte fra den siste ukes dramatiske fall på rundt 13 prosent.

Hittil i dag er gjødselprodusenten opp 5,94 prosent til 267,50 kroner per aksje. Selskapet er også det mest omsatte hittil i dag foran StatoilHydro. Oljeselskapet stiger 2,46 prosent til 145,8 kroner.

IT-smell
Tandberg Data kunne i dag annonsere at de kjøper opp avkommet Tandberg Storage, som dermed blir reddet ut av tunge, finansielle problemer.

Tandberg Data var opp 11,39 prosent til å begynne med i dag. Aksjen til IT-selskapet er nå opp nesten ti prosent til 1,69 kroner aksjen. Tandberg Storage faller hele 66,67 prosent etter nyheten, og omsettes nå for 13 øre per aksje.

Opera får seg en trøkk etter at Microsoft har lansert en konkurrent til deres mobile nettleser. De er ned 2,2 prosent til 17,80. Siden starten av september har de falt fra 24,80, en nedgang tilsvarende om lag 30 prosent.

Opp i Asia og Europa
I Asia har spekulasjonene rundt overtakelse av krisebanken Lehman Brothers løftet børsene.

Les saken her: Krisebank løftet Asia

- Vi så allerede forrige uke at Japan opplever lavere inflasjon nå som råvareprisene har falt en del tilbake. Det er et godt tegn på at den globale økonomien er i ferd med å stabilisere seg, sier Myrseth. Vi tror at renten vil kuttes flere steder når vi nærmer oss 2009, både i USA og i eurosonen. Dette kan indikere at vi er nær en bunn.

Det er også en god dag i resten av Europa der de tunge børsene er opp.

Londons FTSE 100 er opp 1,44 prosent til 5.398,70 poeng. I Paris stiger CAC 40 til 4.323,81 poeng, tilsvarende en oppgang på 1,76 prosent. DAX indeksen i Frankfurt stiger med 1,16 prosent til 6.250,48 poeng.

Henger etter
Selv om det skulle komme globale rentekutt utover høsten minner analysesjefen om at Oslo Børs kan henge noe etter de utenlandske markedene.

- Vi skal ha i mente at Oslo Børs er sensyklisk, og kan ligge opp mot et halvår etter de større utenlandske børsene, avslutter Myrseth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere